За първи път в историята учебната година ще започва в условия на извънредна епидемична обстановка. За да е адаптирано всичко към ситуацията, тази година първият учебен ден ще премине при засилени мерки за сигурност.

Официални тържества ще има само и единствено за децата от първи, пети и осми клас. Останалите ще се събират в класните стаи или кабинетите.

Как изглеждаха училищните дворове

Часове преди началото на мероприятията, изглеждаше, че правилата се спазват. По следния начин протекоха обстоятелствата: учениците трябваше задължително да носят маски в общите помещения на училищата, но не и в класните стаи.

Те ще трябва да се движат по различни пътеки в коридорите, за да няма струпване. В някои училища учениците ще трябва да седят по един на чин, ще влизат от различни входове и няма да учат по кабинетна система.

За учителите маските или шлемовете ще са абсолютно задължителни. От просветното министерство обявиха, че при необходимост могат да реагират в рамките на 24 часа и да преминат в дистанционна форма на обучение.

По официални данни на МОН тази година учениците в страната са малко над 717,000. Днес първия училищен звънец ще чуят около 59,000 първокласници.

Конкретно училище – конкретни мерки

В столичното 32-ро училище очакваха завръщането на учениците с нетърпение. Те също ще имат тържества само за трите класа, които за първи път ще прекрачат прага на училището. Тържествата ще се проведат отделно, тъй като дворното място на училището е твърде малко.

"Учебният процес започва от днес и както тръгне едно нещо, така и ще завърши. Искрено се надявам нашите ученици да опровергаят ширещото се мнение, че българите не са дисциплинирани като нация.

Мерките, които трябва да спазват децата, са за дистанция и дезинфекция. Децата и учителите ще трябва да носят маски.", обясни директорът на училището Нели Костова.

В училището е обособен т.нар изолатор - това е класна стая в близост до лекарския кабинет.

"Нищо по различно от бивш кабинет по английски език. Ако дете бъде отделено, в училището има медицински лица, които да преценят. Те първо се обаждат на родителите.

Ние нямаме право да звъним на тел.112, без да предупредим родителите.", добави Костова.

Все още няма яснота как се процедира ако линейката пристигне преди родителите. От опит директорът на столичното училище смята, че при такава ситуация с детето ще остане медицинското лице от училището.

В правилника на училището не е разписана санкция за евентуално неносене на маски. Директорът се надява, че отговорността за възпитание ще е споделена и родителите ще разговарят с децата в домашни условия.

"Ако едно дете не носи маска, класните ръководители ще звънят на родителите му. Аз не знам какво по-голямо наказание има за ученик от това, да извикат родителите му.", смята Костова.