Израелското правителство въвежда 3-седмична строга общонационална карантина в Израел във връзка с разпространението на коронавирус в страната. Мерките влизат в сила от 14 ч. местно време в петък, съобщи МВнР.

Премиерът Бенямин Нетаняху обяви, че училищата също ще бъдат затворени, поне за 2 седмици, след което правителството ще обмисли отварянето на началните училища, в зависимост от броя на заразените.

Като част от мерките се предвижда гражданите да не бъдат допускани да излизат на повече от 500 м от домовете си, а ресторантите и местата за отдих, както и частните фирми, ще бъдат изцяло затворени. Хранителните магазини и аптеките ще останат отворени. Не са позволени събирания на закрито на повече от 10 души, а на открито – на повече от 20.

Все още няма финално решение за затварянето на летище „Бен Гурион“ в Тел Авив. Решението ще бъде взето след среща на транспортния министър Мири Регев с комитет от експерти в понеделник.

Българският посланик в Израел Румяна Бъчварова и нейният екип остават на разположение на всички наши сънародници. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Тел Авив.

Колкото до България…

Църквата отбелязва Кръстовден. И тази година вярващи се събраха, за да прекарат нощта край манастира „Света Троица” в Кръстова гора. Много от тях споделиха лични истории за чудеса, случили се след посещение на святото място.

Някои от присъстващите не спаха, за да усетят енергията на мястото. Вярва се, че в нощта срещу 14 септември тя е най-силна. В комплекса „Кръстова гора” се пази и частица от Светия кръст.

Сред вярващите е и Мария Великова, чула диагнозата рак. Твърди, че благодарение на лечебното място се е излекувала.

Защо хората празнуват този празник

„Всяка година идвам, за да черпя енергии. Тук ми е много добре и съм жива и здрава вече 16 години”, обясни тя.

„През 2003 г. за първи път дойдох тук, когато ми се появи диагнозата. Точно на 13 септември реших да се кача, за да запаля свещ.

Времето беше лошо – имаше мъгла и валеше. Когато службата започна, чувахме само пеенето, нищо не се виждаше. В един момент някаква сила освети цялата църква и всичко грейна. Както имаше мъгла, луната се появи.”, разказа още Великова.

„Вярвам в чудеса и се надявам. Вече седем години сме тук и сме по-добре, откакто идваме”, обясни близък на болни деца.

Богомолците се стичат към манастира „Св. Троица”, за да се помолят за изцеление. В неделя вечерта пловдивският митрополит Николай отслужи тържествена Света литургия, продължила до 2 часа след полунощ.