Нова уж идеална измамна схема се разпространява в мрежата. Престъпниците използват името на „Български пощи”.

За това сигнализираха хора в социалните мрежи. Този път измамниците обещават атрактивни, луксозни награди от името на Пощите след участие в онлайн томбола.

За да получат наградата обаче, потребителите са принуждавани да плащат транспортни разходи и предоставят лични и банкови данни.

При новите схеми измамниците обещават награди – мобилни телефони последен модел, при участие в различни анкети, игри и томболи. Потенциалните жертви се атакуват през реклами в социалните мрежи или чрез фишинг имейли, а в тях активно се използват името и логото на „Български пощи”.

В какво се изразява измамата

Реклама във Facebook обещава атрактивната награда при участие в онлайн томбола. Според публикацията – играта е организирана от „Български пощи”, а в надпреварата за смартфоните участват само 10 късметлии, подбрани на случаен принцип. Сред избраните да опитат късмета си в годишната игра на пощите се оказва Галатея Михова.

„Имаше игра с отваряне на кутии, в които пише „опитай пак” или „печелиш смартфон”. „Български пощи”, както всички знаем, е утвърдена институция и може да се има доверие. Всеки би се доверил на позната и утвърдена марка”, казва тя.

Така потребителят се решава да участва. За да спечели наградата, обаче, трябва да открие телефон в поне една от виртуалните пощенски кутии в онлайн игра.

Според инструкциите – печелившите се пренасочват към официалния уеб сайт на сертифициран партньор, където се попълват данни за доставка и се заплаща транспортна такса от 25 лв. Обещанието е, че смартфонът ще пристигне от 5 до 7 дни.

Четвърти пореден протест заради липсата на места в детските градини в София ще се проведе по-късно днес пред сградата на Столичната община. По данни на организаторите над 8,000 са децата, за които все още няма места в детските заведения в столицата.

Още неща, насочени срещу обществото

„Обещанието, че проблемът ще бъде решен до 3 години, преди 3 години звучеше по следния начин: „до две години ще има места за всяко дете в София, при това близо до дома”. Тези обещания се случват вече над 15 години.

Нямаме основание да вярваме, защото липсва план -програма за строителство на детски градини и ясли”, обясни организаторът на протеста Ива Йосифова.

„Има само едно добро устойчиво решение – това, което администрацията прави. Изграждане на нови обекти и разширяване на капацитета на съществуващите. Над 4,000 деца са обхванати в яслите и градините на Столичната община. Мога да уверя, че администрацията прави всичко възможно”, коментира зам.-кметът по образование и култура в СО доц. д-р Тодор Чобанов.