Министърът на земеделието Десислава Танева съобщи, че през последните две седмици няма регистрирани нови случаи на АЧС при домашните прасета.

През месец август са регистрирани 5 огнища, което е значително по-малко от месец юли, когато са били 28.

Превантивните мерки вече дават резултат

По нейните думи се отчита значителен спад в инфектирането на личните стопанства, което се дължи на превантивните мерки, които са взети. На заседание на Министерски съвет е издадено постановление, с което се отпускат 28 млн. лв.

Те ще бъдат изразходвани за обезщетения, компенсации и покриването на всички разходи в борбата със заразата и ще бъдат разпределени от Българската агенция за безопасност на храните.

Сумата е част от прогнозните разходи в размер на 23 млн. евро, които са отпуснати от Европейската комисия на 14 август. Очаква се след успешно преминат одит да бъдат съфинансирани над 75% от направените разходи, каза Танева.

Тя каза още, че страната ни е изпълнила всички мерки, които са били във ветеринарните предписания от Стратегия за борба с АЧС на ЕС от 2015 г.

След началото на месец септември от БАБХ ще стартират изплащането на планираните средства за извършената дезинфекция на дворовете в личните стопанства. Всички, които доброволно са усвоили месото от прасетата ще получат по 300 лева.

Изплащането на средствата ще се извърша по предварително одобрени списъци от Областните епизоотични комисии.

Колкото до разпространението на АЧС сред дивите свине, министър Танева каза, че има регистрирани 52 нови случая. За момента са обявени 43 инфектирани зони, намиращи се в 10 различни области.

Отстреляни са над 2000 диви свине

Изградени са 450 капана, а след планирания острел популацията на диви свине е намаляла с 2000 животни.

В момента тече проверка от страна на помощна комисия от ЕК за това какви мерки са взети и как се изпълняват в борбата с АЧС.

От съобщението на сайта на Министерство на земеделието става ясно, че страната ще е домакин на 14-тата годишна експертна среща на тема Африканска чума по свинете, която ще се проведе на 10 септември в София.

Участието си в нея е потвърдил комисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис, министри, както и различни международни експерти.