Ако планината ви блазни с необятната си шир и неограничени възможности за приключения, трябва да сте наясно, че това е място, на което трябва да се внимава. Не случайно мнозина казват, че планината е само за подготвените и това е самата истина.

Дори да става въпрос за елементарен преход е повече от нужно да сте наясно не само с това какво ви очаква, но и да имате минималното планински оборудване.

1. Намерете си компания

Така преходите в планината ще станат не само значително по-забавни, но и многократно по-безопасни. Дори и да ви се случи нещо, до вас ще има хора, които да ви помогнат или да извикат помощ.

Ако сте начинаещи планинари ще научите много и полезни неща от по-опитните си спътници. Така, че не тръгвайте сами или ако това се случи поне оставете ясни указания за това по какъв маршрут ще се движите.

2. Обувките

Това е най-важното, когато се ходи дълги часове през терен, който може да изпита възможностите ви. Изберете специални обувки за планина и няма да съжалявате. Дебела им подметка ще предпази стъпалото ви от наранявания, ако ходите по камъни.

Специалният грайфер ще ви даде стабилност при изкачвания и спускания и така ще намалите вероятността от падания. Важно е обувките да са с височина над глезена и да му дават стабилна опора при ходене.

Най-честите инциденти в планината са изкълчванията на глезен и това може да се избегне в голяма степен с избора на правилните обувки.

3. Допълнително оборудване

Обувките са минималното, което трябва да имате, когато отивате на преходи. Но наред с това не е лошо да сте подходящо облечени. Якето ви трябва да е водо и ветроустойчиво, за да може да се посрещнете рязката промяна на времето, която е характерна на по-голямата надморска височина.

Ако интересът ви към преходите се окаже траен може да се сдобиете и с гети, за да предпазвате краката си от храсти и тръни и лесно може да слагате и махате, според нуждата и терена.

Щеките са пренебрегвани от мнозина, но те не само ви дадат опора, а и значително намалят умората в краката при изкачвания и спускания и я преразпределят към ръцете.

4. Не се надценявайте

Както с всички други активности и тук е важно да навлизате плавно и да следвате темпото, което тялото ви може да понесе. Не се надценявайте и не поемайте по маршрути, за които е указано, че са за напреднали и изискват не само физическа издръжливост, но и специална екипировка.

5. Направете си планинска застраховка

Отивайте в планината, никой не очаква, че може да се случи нещастие или инцидент.

Това са съжаление се случва често и за да може да очаквате бърза и най-вече безплатна помощ от планинските спасители си направете застраховка. Стойността и е минимална, но спокойствието, което ви дава е незаменимо.