Традиционният за края на лятото фестивал „Аполония“ започва на 29 август и ще продължи до 7 септември в Созопол. Програмата на 35-тото издание на фестивала е повече от богата и интересна, като организаторите са предвидили не малко нови събития и изпълнители.

Началото на „Аполония“ ще даде министърът на културата Боил Банов от 18 часа, а мястото на което ще се случи това е Художествената галерия в Стария град.

Там ще бъдат открити експозициите „Великата красота“ с куратор проф. Свилен Стефанов и „Триенале на сценичния плакат“, която представя специална селекция от близо 500 плаката на автори от 26 различни държави.

Балет „Арабеск“ ще открие фестивала

Официалната церемония по откриването ще е в Амфитеатъра с представлението на юбилейния спектакъл на Балет „Арабеск“. Формацията отбелязва 50 години от създаването си и по този повод има нов спектакъл за почитателите си.

В камерната програма на фестивала специално място тази година е отделено на струнните инструменти.

Така зрителите ще има възможността да се насладят на най-известните класически произведения, но в същото време да чуят и редица модерни версии и изцяло нови песни.

Специално за меломаните е поканено известното цигулкова дуо Ангел Станков и Йосиф Радионов.

Те са заедно повече от 45 години и за тези, които си спомнят са първите, които изнасят концерт с класическа музика на фестивала преди цели 35 години.

Майсторски клас на Александрина Пендачанска

Няма как да се пропусне и специалния акцент на тазгодишната „Аполония“ и първия майсторски клас на оперната певица Александрина Пендачанска. Събитието ще се състои от 25 до 30 август във вилното селище „Санта Марина“.

Майсторският клас е подходящ за всички оперни изпълнители на възраст между 15 и 35 години. Одобрените кандидати ще имат възможността да работят по един час с оперната прима, след което ще получат диплома.

В програмата на фестивала има предвидени над 70 различни събития, които привличат зрители не само от България, но и от редица други държави.

Събитието се организира с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Билети може да се закупят на място, както и през специализираните сайтове за продажба на билети.

Предвидено е публиката да се срещне не само с наложили се творци, но и не малко млади таланти, за които тепърва ще се говори.