От днес в Община Стара Загора ще бъде стартирано принудително събаряне на цели 97 незаконни постройки в ромския квартал в града - район"Лозенец", намиращ се до стрелбището. От 2015 г. до този момент са премахнати общо 205 къщи, които са били вдигнати незаконно.

В района има и доста засилено полицейско присъствие, които допълнително вкарва паника в жителите в района. Ромите излязоха на улицата, за да изразят открито своето недоволство, породено от събарянето на техните домове.

По-голямата част от тях изобщо нямат къде да отидат. Засега, обаче, няма разрастване на напрежението в района на „Лозенец“.

„Ние не правим нищо целенасочено. Има още много незаконни къщи, които трябва и ще бъдат премахнати. Мястото ще се превърне в борова гора", заяви официално кметът на града Живко Тодоров.

Коронавирус удари уж спокойната Варна

В социалното заведение има цели 102-ма заразени души с коронавирус.

Дом за настаняване на възрастни хора във Варна се превърна в поредното ново огнище на коронавирус у нас. Общата бройка на заразените в социалното заведение „Св. Георги” е стряскащ – цели 102-ма.

Трима души са починали от коварния вирус, което допълнително стряска останалите. Това постави въпроса дали се спазват мерките в подобни институции.

От Здравната инспекция са изпратили предписание до прокуратурата, за да бъде извършена проверка по случая.

Какви са взетите мерки в дома за стари хора във Варна

„Изолирахме болните от здравите. Решихме да не местим хората, тъй като някои от тях са трудноподвижни.

За да се справим със ситуацията, ще се включат и доброволци от Български червен кръст. През първите дни собственикът на дома не съдействаше.

Подаден е сигнал до прокуратурата и му е съставен акт. Днес той съдейства и правим всичко възможно да ограничим трайно разпространилата се зараза.” – това заяви областният управител на Варна Стоян Пасев.

„Ситуацията в дома е изключително динамична. На 1 и 2 август са направени PCR-тестове на всички домуващи в институцията. Болните са в различно състояние.”, това бе коментарът на Светлана Енева от РЗИ-Варна.

Тя категорично отрече слуха, че властите са знаели за заразен лекар, който преглеждал възрастните хора и въпреки това не са се намесили, за да предотвратят случаите.

„Няма как да се случи такова нещо и да не се предприемат сериозни мерки. Това е абсолютно незаконо, че дори и предумишлено убийство.”, поясни Енева.

Дали Варна ще се избави от тежката хватка на коронавируса – предстои да разберем. Както добре знаем, в морската столица сега всичко е в средата на летния сезон и подобни случаи могат да объркат плановете на много хора.