Заразяването с COVID-19 в наши дни става в пъти по-лесно. Това заяви пред медиите на главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

„Необходими са по-малък контакт и време. Достатъчно е да поговорите с положителен в рамките на час-два в затворено пространство, без маски, и вирусът може да бъде предаден”, допълни още той.

Кунчев определи и броя на починалите от последното денонощие като повече от стряскащ по характер.

Състоянието по болничните заведения

„Хората, които са настанени в болнични заведения в страната с COVID-19 са вече 825. Тези, настанени в интензивните структури, обаче, са близо 50.

Там, където случаите са много, ще се срещнем със сериозни затруднения. Ако продължим със същия темп, ще има трудности с осигуряването на медицинска помощ за всички нуждаещи се.”, каза още Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор коментира обстойно и ситуацията в заведенията за възрастни. Във Варна бяха установени 102-ма инфектирани, което е бум за морската столица.

„Не може да се говори, че в старческите домове тя е изпусната. Знаейки, че това са най-рисковите места аз лично разпоредих постоянен контрол и сканирания на домуващи и персонал”, посочи още доцентът.

Кунчев, заяви, че в България е на последно място по заболеваемост на Балканите, ако изключим Гърция, дори и с настоящия брой заразени.

„На четвърто място сме в Европейския съюз. Заболеваемостта расте навсякъде, много расте. Румъния и Испания минаха пред нас.“ – каза още Кунчев.

Европа срещу коронавируса

„Южна Германия и Франция започват да вдигат рязко стойностите на заболелите в техните територии. Очевидно освен държанието на обществото, което е ключово, има и известни промени в характеристиките на вируса. Статистиката вече потвърди моите първоначални теории.”, абсолютно категоричен беше той.

Къде е ваксината

Относно ваксината срещу COVID-19, която се очаква да излезе през 2021 г. доцентът посочи, че не знае доколко насериозно би могло да се гледа на нея. Мнението му е такова предвид, че се знае толкова малко за заболяването.

Кунчев допълни още, че първите ваксини ще излязат до края на годината. Те, обаче, със сигурност няма да се характеризират с особено голяма ефективност.

„Те по-скоро ще са експериментални и дори няма да стигнат до България. До нас ще дойдат първата половина на следващата година и то без гаранции за каквото и да е било качество.”, прогнозира той.

За медикамента „Ремдесивир“, за което има някакви прогнози, че действително помага Кунчев каза, че това е четвъртото лекарство, към което се насочваме с огромни надежди, но гаранции за него няма.