Екоминистърът на Република България Емил Димитров обвини официално, пред медиите кмета на Сапарева баня, че лично позволява на автомобилите да преминават през установената бариера. Нещо повече – според министъра, положението в Рила е сериозно, защото контрол няма никакъв, а държавата не може да плаща на хората да стоят на едно място там.

Незаконното движение на джипове в Рила отново предизвика огромно напрежение сред потребители в Интернет групи. Екоминистърът Емил Димитров директно обвини кмета на Сапарева баня, че сам се разпорежда и позволява на автомобилите да превозват туристи напълно нелегално в посока към една от най-известните български забележителности „Седемте рилски езера“.

По пътя към планината има бариера, но тя е на общински терен и затова от Националния парк не могат да упражняват контрол.

Отговорът на кмета

„Провел съм доста дълга среща с органите на МВР и ДАИ относно нерегламентирания превоз на пътници в посока нагоре и надолу по планината. Тази бариера е поставена още през далечния париод между годините 2013-2014 като изпълнител беше общината.

Контролът трябва да го изпълняват държавните органи, обаче.", заяви пред медиите кметът на Сапарева баня Калин Гелев, който бе обвинен от Емил Димитров.

„Хората, които упражняват този превоз, го извършват без съответните документи и разрешителни. Освен това, джиповете замърсяват въздуха и природата.

До 10.00 ч. ще има поставен охранител на бариерата. След това разпределям хора по границите на парка.”, каза директор на Национален парк "Рила" Красимир Андонов, който като че ли е най-отговорният в ситуацията.

Коне пресичат нерегламентирано по бул. „Андрей Ляпчев“ в столицата

Част от жителите на кв. ”Дървеница” твърдо смятат, че животните са изключително неопитомени и опасни за хората, които минават от там.

Видео на стадо безстопанствени коне, които посред бял ден се разхождат по бул. ”Андрей Ляпчев", предизвика сериозна дискусия в столичния кв. ”Дървеница”. Някои от хората там смятат, че животните са изключително опасни и не трябва да се бави тяхното изнасяне от мястото.

Любопитен факт обаче е, че бяла кобила насочва конете да пресичат булеварда през пешеходна пътека. „90% от катастрофите с подобни тежки и големи животни завършват трагично за шофьорите – сочи статистиката.

Освен това конете се плашат от коли и не се знае как биха реагирали в дадена ситуация.”, обясни автоекспертът Румен Дунев. Собственикът на конете вече е получил акт от 500 лв. и му е даден срок, в който да премахне животните от мястото.

Ако той не изпълни заповедта, поставена му от общината, тя ще трябва да предприеме мерки по отнемане на животните от собственика и да ги постави в специални за тях места.