Не две, а цели три са вече блокираните възлови кръстовища в столицата ни. Протестите продължават с пълна сила и нито един от запитаните протестиращи не мисли и да спира.

За 25-та поредна вечер основни улици в София бяха затворени от живи прегради от протестиращи, а сутринта столичните булеварди и кръстовища отново усъмнаха блокирани. Напрежение нямаше, не се създаде, но все пак пречките за движението бе сериозно.

Как протекоха снощните протести

Протестиращите се събраха традиционно на площад „Независимост”. Малко преди да тръгнат към „Орлов мост”, те хвърляха жълти стотинки по сградата на Министерския съвет.

След 21:00 часа започна и традиционното шествие по повечето централни столични артерии, които свързват основни точки на града. За много кратко време бе възпрепятствано движението в различни участъци по маршрута на придвижване на отделни групи протестиращи.

Междувременно под звуците на опера, част от недоволните обявиха гладна стачка. В по-късните часове пък протестиращи граждани затвориха и кръстовището около НДК, което остана блокирано чак до полунощ.

Протестните действия в столицата приключиха без някакви кой знае колко сериозни нарушения на обществения ред, съобщават от Министерството на вътрешните работи. Няма задържани хора, които да са създавали нередности на протестите.

Блокираните възлови места и към този момент си остават кръстовищата на „Орлов мост”, при Софийския университет и на бул. „Цар Освободител“ с бул. „Дондуков“. Полицията отново призовава участниците в протестните действия да спазват обществения ред и дисциплината, както и да не се поддават на провокации от платени лица.

Майките от „Системата ни убива“ влязоха в щурма срещу правителството

Те твърдят, че са били абсолютно неправомерно задържани в събота, а полицаите са бутали и блъскали децата им. Кръстовището пред Ректората на Софийския университет е блокирано вече повече от едно денонощие от майките от инициативата "Системата ни убива“.

Причина за блокадата им се оказа недопускането от полицията на буса им до палатковия лагер на „Орлов мост”. Вчера пък социалният министър Деница Сачева определи действията на майките като политическа провокация.

„На улицата сме заради Деница Сачева. След като стана министър, тя тръгна срещу всичко, което ние сме постигнали след години борба в името на нашите деца”, каза една от организаторките на протестните действия – Вера Иванова.

„Тя се появи по медиите с платените организации – тези, които са на държавни субсидии. Казаха колко е хубав животът и социалната политика.

Какво правя аз тогава във всички работни групи? Работа на майките ли е ние да оправяме системата, след като се дават толкова пари за субсидии на хора, които толкова много работят?", коментира тя.

„Представителните организации не вършат нищо. През 2018 г. с изненада разбрах, че те получават субсидии”, посочи друга от майките от "Системата ни убива" - Венелина Казанджиева.

„В събота, в опита ни да достигнем до „Орлов мост” повече от 20 часа бусът ни беше блокиран. Бяхме неправомерно задържани, а на сутринта полицаите посегнаха на децата ни.

Блъскаха ги, бутаха ги и ги удряха. Това никога не се е случвало, полицията винаги ни е подкрепяла. Искаме незабавна оставка на полицаи Николов”, посочи още тя.