Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова внесе искане за вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“. Цели 78 подписа стоят под мотивите за този вот, който е четвърти пореден за левицата от началото на управлението на настоящия кабинет през 2017 година.

Като акцент за искането е поставен провалът в екологичната политика от страна на управляващите.

Четвърти вот на недоверие – успех или провал

Към момента отхвърлянето на вота не изглежда никак сигурно, а дебатите се очаква да бъдат разгорещени.

От страна на БСП са внесени внушителните 40 страници с мотиви за искането на вот на недоверие.

Мнението на левицата е, че взетите до момента мерки от страна на управляващите, са опит за „гасене на пожари“.

От ГЕРБ пък отвърнаха, че БСП се опитва да предизвика паника и че този вот няма как да мине.

„Няма по-силни мотиви от фактите – 500 000 българи са на режим на вода, има опасност това число да расте. Дишаме един от най-мръсния въздух в Европа, а България е превърната в сметище за боклуци“, бяха някои от най-острите критики от страна на Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП твърди, че следващият язовир, който ще се изпразни, ще бъде „Тича“, който осигурява водоподаването на Шумен и Търговище.

БСП и ДПС подкрепят вота, другите са несигурни

Към момента БСП успя да си осигури подкрепата на ДПС за вота на недоверие. В случай че всички депутати присъстват по време на гласуването, това ще даде на левицата общо 104 гласа „за“ сваляне на кабинета.

Управляващите пък разполагат с крехките 115 гласа, тъй като заместникът на Емил Димитров, който съвсем скоро стана министър, все още не е положил клетва.

Корнелия Нинова смята, че „ако всички партии и независими депутати, които са се обявявали за опозиция, са истинска такава, то вотът ще мине“.

От управляващата коалиция пък са убедени, че няма шанс вотът да мине. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че „опозицията е длъжна да иска вотове на недоверие, когато си има вътрешни проблеми. Предстоят избор за ново ръководство през пролетта“.

Очаква се тази седмица да се проведат дебатите в парламента по внесения вот на недоверие.