Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви пред медиите, че основно предимство на България относно въпроса с пътуванията е това, че имаме малък брой заразени хора от коронавирус. Според думите ѝ, в момента се водят ожесточени преговори за това поне чартърите да се възобновят от 15 юни.

"Това, което се постигна като споразумение между Борисов и лидерите на съседните страни, е от 1 юни да се отворят границите без карантина. Ние предложихме да се пътува с декларация, така че да не се създават допълнителни усложнения. Предложихме и да се пътува не само по бизнес, но и с цел туризъм. Тепърва ще се уточняват детайлите" – заяви Ангелкова.

Когато дори броят на заразените е вид реклама

Заради ниския си размер на заболеваемостта България се рекламира успешно пред другите страни като туристическа дестинация. Проблем все пак има.

Протестите на превозвачите може да създадат известни главоболия на Ангелкова и компания. Пред медиите министърът на туризма заяви, че исканията на сектора са чути и съответно са обсъдени с министъра на транспорта Росен Желязков.

Ангелкова даде да се разбере, че никой няма да бъде изоставен в тези тежки за всички времена, когато единственото, което е нужно, е гласност.

Какво трябва да правят туристите, когато идват у нас

Процедурата ще бъде лесна, но ще е задължителна в моменти, когато някой желае да премине границата на държавата ни.

"Чуждестранните туристи трябва да подпишат семпла декларация, с която да декларира, че е наясно с епидемичната обстановка в страната и приема всички условия. Както и това, че здравната му застраховка или той самият трябва да поеме разходите", категорична бе Ангелкова.

Надеждата на министъра е, че в тази ситуация няма да се прибягва до излишна спекулация с цените за услугите. Според нея безкомпромисният контрол ще откаже всякакви подобни намерения.

Скандалът между двамата първи на България

Според Ангелкова в моменти като този, не е нужно да се коментира каквото и да е. Интересите на България и народа трябва да стоят като основен приоритет в главите на управляващите.

Не е за доброто на никого да се водят подобни спорове, когато всичко е толкова крехко и застрашено от провал. Според нея първите мъже на България имат различни професионални възгледи, но всичко е изцяло до там.

"Изключително важно в тази ситуация е не да стоим отстрани и да говорим, а да работим усилено, както прави премиерът. Важно е не просто да хвърляме числа във въздуха, а в режим на диалог да предлагаме реални мерки", коментира тя.