Когато говорим с приятели за коли, много често можем да чуем аргумент, че макар и автоматиците да са по-удобни, все пак те не предлагат такова разнообразие, каквото може да се очаква от автомобилите с ръчни скорости. И всичко това най-често се казва от хора, които нито са притежавали, нито са вземали автоматик под наем.

Времената се променят

Макар до не отдавна това да беше факт, в наши дни подобни твърдения са вече малко остарели.

С чиста съвест може да се каже, че разнообразието при автоматичните трансмисии (автоматиците) вече е по-голямо от това при ръчните скорости (ръчните трансмисии).

В наши дни да си купите такава кола или да си вземете автоматик под наем е съвсем естествено.

Автоматик под наем: Усетете удоволствието

Ако ви предстои покупка на автомобил, но все още не сте изпитвали удоволствието да управлявате автоматик и не сте се възползвали от технологичен напредък, можете да вземете кола автоматик под наем за ден или два за да направите сравнение със старата си кола.

С развитието на технологиите, автоматичните трансмисии са станали по-ефективни и по-добре адаптирани към различни стилове на шофиране и това ще бъде едно от първите неща, които ще усетите.

Производителите предлагат разнообразни режими на работа и функции за персонализация, които правят автоматиките атрактивен избор.

Може да се каже, че ако веднъж опитате този вариант, толкова ще ви хареса, че ще замените шофирането на ръчните скорости с автоматик при първа възможност.

По-скъпи ли са за наемане или за покупка колите с автоматични скорости

Потребителите все още се притесняват, че цените за покупка или за вземане на автоматик под наем биха били по-високи от тези, които имаме при ръчните скорости. Каква е реалността?

Покупка на автоматик

Може да се каже, че при покупка някаква разлика действително има, но тя като цяло се отнася само за пазара на автомобили втора ръка.

В наши дни на практика коли с ръчни скорости вече не се произвеждат и разликата се дължи по-скоро на това, че автомобилите с ръчни скорости са от по-старо поколение, отколкото на нещо, което да е свързано с трансмисията.

Автоматик под наем

Потребителите, които търсят да наемат кола (вижте на SpeedyCars.eu), все повече залагат на удобство и иновации при избора си на автомобил, като все по-рядко ще видите хора, които да искат да наемат автомобил с ръчни скорости.

Компаниите за рент-а-кар, разбира се, реагират на тези предпочитания, като предлагат на своите клиенти по-широк спектър от модели с автоматични трансмисии, а в много фирми за коли под наем разлики в цените вече няма.