Политика по отношение на цените в този бюджет няма. Той гарантира, че те ще продължат да се покачват. Този бюджет увеличава прогнозата си за инфлация за тази година, както увеличава и дълга. Така депутатът от ГЕРБ Делян Добрев коментира актуализацията на държавната сметка.

„Липсват компенсации за бизнеса. Той ще трябва отново всеки месец да ходи да се моли на правителството за компенсации за тока и газа. Тези компенсации биха удържали инфлацията - това го няма в бюджета. Кризата е свързана с цените.”, добави още депутатът.

Къде е отстъпката от 25 ст. за литър

По думите на Добрев отстъпката от 25 ст. за горивата липсва в държавния бюджет.

„Това щяло да бъде през промени в Закона за енергетиката. Тоест, все още не е сигурно дали ще стане.”, посочи той. И коментира, че цените на бензиностанциите са се повишили след обявяването на мярката от правителството.

„По-добре да ги няма 25-те стотинки, но цената да е под 3 лв. – нормална. Отколкото да ти дадат 25 ст. и пак да платиш 3,25 лв. Не само това – тук се дава на калпак, което е несправедливо.

Несправедливо е този, който кара кола за половин милион, и този, който кара такава за 5,000 лв. – и двамата да получат по 25 ст. Не се прави така социална политика.”, е мнението на Добрев.

„Държавата не започва с промяната. Продължаваме да настъпваме мотиката, защото някой мисли, че знае по-добре от останалите.”, коментира той предложението за въвеждане на две тарифи за тока. Като уточни, че това е изпробвано през 2005 г.

Това обаче криело риск от създаването на много отделни партиди. 

Депутатът посочи, че от ГЕРБ биха дали ваучер за горивата на хората с ниски доходи. Биха заложили ясно и компенсации за бизнеса до края на годината.

„Третото – най-важно, е да се борим с инфлацията. Мисля, че ще го направим по-добре от този кабинет. Най-малкото трябва да се изследва защо горивата са 3,50 лв., при по-евтин петрол от 2012 г.”, заяви Добрев.

Кога ще се гледа актуализацията

Oчаква се Министерският съвет да разгледа актуализацият на бюджета. Предвижда се да се изхарчат с 2 млрд. лв. повече от предварително заложеното. Коригирана е инфлацията, като заложената стойност вече е почти 12%.

Икономическият растеж пада до 2,9 на сто. Залага се и по-висок праг на външния дълг. Така максимално ще може да се изтеглят 10 млрд. лв. в рамките на годината.

От 1 юли минималната пенсия става 467 лв. С актуализацията на бюджета ще заработят и други социални мерки – като например отстъпката от 25 стотинки за зареждането на литър гориво, както и 0% ДДС върху хляба.