Как пенсионерите да изчислят с колко ще се вдигнат доходите им. Това обясни в ефира нa социалният министър Георги Гьоков. По думите му има много спекулации по темата.

„Изчисляваме индивидуалната пенсия по 10% + 60-те лева, твърдо за всички, които нарекохме COVID добавка”, обясни министър Гьоков. Това е предложението на МТСП и НОИ пред НС.

„Тук трябва да добавим и корекционните добавки. Става въпрос от 50 стотинки до към 60 лева. Така по сметките минималната пенсия ще стане 467 лева.”, обясни министър Гьоков.

„Ако някоя пенсия остане под 467 лева, пенсионерът все пак ще получава 467 лева. Идеята ни е да запазим покупателната способност във времена на инфлация.”, обясни социалният министър.

Социална пенсия – ще има ли

По думите му социалната пенсия ще стане 247 лева, ако предложението бъде прието в НС.

„За мен най-добре е да бъдат подпомагани най-бедните, защото така ще чувстват подкрепата на държавата, а не всички на калпак. Това много трудно можем да го направим в момента. Нашата система е нереформирана, тромава е”, каза министър Гьоков.

Министър Георги Гьоков каза, че социалното министерство не се отказва за по-високата минимална работна заплата. Предложението е тя да се изчислява като 50% от средната.

„По наши сметки се пада около 770 лева. От 1 януари ще приложим това правило. Настояването ни беше това да се случи от 1 юли.

Не знам как ще се развие инфлацията, но смятам, че някъде около 800 лева ще се наложи да бъде минималната работна заплата от януари 2023 г.”, изчислява министърът.

Държавен дълг – подробности около борча ни

„Той  не се повишава повече от предвиденото в краткосрочните и средносрочни бюджетни прогнози. Хубавото е, че има приходи в бюджета, включително от инфлацията и увеличените цени на горивата”, каза Гьоков.

Той допълни, че не го притеснява, че разходите се покриват от дългове.

„Много се спекулира и с това дали се вземат заеми. Нямам проблеми и българите не трябва да имат проблеми с това, че се вземат заеми, ако държавата успее да ги обслужва. Ние сме държавата с един от най-ниските дългове в Европа.”, каза Гьоков.