Видео от охранителните камери в района на Културния център „Иван Михайлов” в Битоля показват момента, в който избухва пожарът. От кадрите се вижда как мъж с колело необезпокоявано се приближава до мястото, като носи туба със запалителна течност.

Извършителят се доближава до вратата на Центъра и започва внимателно да изсипва съдържанието на тубата под вратата, стремейки се течността да влезе и навътре в помещението. Праг от вътрешната страна обаче спира по-сериозно разпространение на огъня.

Пожарът избухва внезапно и мъжът рязко се отдръпва назад. Смята се, че може да е получил наранявания.

Мнението на косвено потърпевши

Хората от културния център са много притеснени. Председателят му Любчо Георгиевски сподели, че в последния месец е имало сериозни заплахи в интернет със закани за запалване на центъра.

„Лоша работа е това, което се случи. Днес запалиха центъра, утре може да ни запалят автомобилите. Имаме деца, не се чувстваме сигурни. След откриването на културния център в социалните мрежи има масова антибългарска истерия.”, обясни Георгиевски.

Вече втори ден около сградата на Културния център „Иван Михайлов” има представители на полицията.

Гонка с участието на родната полиция

Екшън с полицейско преследване в неделя в столицата. Хора от квартал „Стрелбище” публикуваха в социалните мрежи кадри от задържането на шофьор, който бил преследван от полицията и с бясна скорост се врязал в тротоара.

За щастие, в този момент там не е имало хора и няма пострадали. На кадрите се вижда как провинилият се шофьор е задържан на земята, имало и обиск на колата.

Хората, заснели клиповете и снимките от балконите си, споделят, че ситуацията е била наистина опасна.

Aвтомобилът на Гергана Дойчинова почти е бил пометен от преследвания шофьор. Движейки се по бул. „България”, тя се опитва да се престрои в дясна лента.

Тогава я връхлита колата на водача, когото полицията опитвала да спре. По думите на потърпевшата той се движел с над 100 км/ч.

Ударът между колата на Дойчинова и тази на бягащия от органите на реда шофьор бил в непосредствена близост до оживена спирка на градския транспорт. Тя си спомня, че при задържането на мъжа имало поне 4-5 патрулни автомобила.