Ден на траур в област Бургас в памет на загиналите полицаи. Двама служители на МВР загинаха при опит да спрат автобус, пълен с нелегални мигранти.

Това се случи на централно кръстовище в Бургас, след 25-километрова гонка. Накрая автобусът връхлита полицейския патрул.

Директорът на полицията в морския град обяви, че жертвите Атанас Градев и Йордан Илиев са били едни от най-добрите полицаи. Нямат нито едно провинение. Градев e бил командир на отделение в сектор "Охранителна полиция" и 18 години част от системата на МВР, а старши полицай Илиев е със 7-годишен стаж.

Ще се произнесе ли прокуратурата

Прокуратурата е категорична – разследва се умисъл. Петима души са в ареста – трима сирийски граждани и двама българи. Един от тях е и 15-годишен сириец на име Омар, който е бил настанен в центъра за бежанци в Харманли.

Все още се изяснява дали именно той е шофирал автобуса. След инцидента бяха заловени 47 мигранти.

Какво казват семейството и близките на Йордан

Приятелката на един от полицаите, загинали в жестоката катастрофа в Бургас, публикува трогателен прощален пост във Facebook. Светлозария Кидерова – половинка на Йордан Илиев, написа:

„Ти беше най-доброто, с което ме дари съдбата! Ти беше мой учител, моя подкрепа, мой приятел и любим! Ти ми беше всичко! Твърде добър за този гаден свят! Твърде принципен и всеотдаен!”, сподели Светлозария.

Приятелят на Илиев – Николай Димитров, заместник-директорът на УМБАЛ-Бургас д-р Светослав Тодоров и Генади Тенев - зам.-председател на Синдикалната организация на служителите на МВР.

И тримата разказаха за познанството си с 30-годишния Йордан и заявиха, че той е бил изключително съвестен при изпълнение на служебните си задължения. А в лично отношение Илиев бил добър приятел и човек.

МС започна с минута мълчание заради смъртта на полицаите

Заседанието на Министерския съвет в петък започна с минута мълчание в памет на полицаите Йордан Илиев и Атанас Градев, загинали при жестоката катастрофа в Бургас.

"Решението им да препречат пътя на автобуса, макар и фатално за тях, вероятно е било продиктувано от убеждението им, че нарушителите на закона трябва да бъдат спрени", каза служебният премиер Гълъб Донев.

И добави:

"Причината за смъртта на полицаите е в нарушените граници. За да се стигне до сблъсъка, са били прекрачени много граници – от браздата на Малко Търново до границите, определени от закона. Тези мъже на дълга възстановиха компрометираната граница с цената на живота си".