"Ако някой си мисли, че това е най-лошата ситуация, много се лъже. Ние може да имаме между 7 и 8 пъти по-голяма заболеваемост.

Спокойно можем да стигнем 5000-6000 заразени на ден. Това се случва в редица европейски страни в момента.

Хората трябва да разберат, че всичко зависи от поведението им.”, обясни главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред медиите.

Според него числото R, което показва колко души заразява един болен, е започнало да се повишава и вече е 1:1.2 или 10 души заразяват 12. Той отново подчерта, че затварянето на градове е крайна мярка, която няма много голям ефект.

Възможно е, обаче затварянето на квартали или няколко къщи. Той сподели своето лично мнение, че следващата мярка трябва да бъде ограничаването на събирането на хора – в баровете, на стадионите, дори и по политически причини.

„Разликата в новата заповед на министъра е в дните, в които хората се поставят по карантина. Те стават 10 дни, а не 14. Карантинират се контактните в зависимост от близостта на общуване и линията на контактност.”, обясни доц. Кунчев.

Състоянието на здравната ни система

Доцентът е на мнение, че медиците няма да се справят и даде пример с днешните цифри – при 500 заразени в София, контактните лица могат да стигнат до хиляди хора. Съгласно закона, хората, които знаят, че трябва да са в изолация, но я нарушават, носят солидна наказателна отговорност.

„Специално за учениците гледаме да сме максимално полезни и с помощта на медицинското лице в училището. Когато излезе положителната проба на даден човек – тази информация се вижда от РЗИ, от полицията и от личния лекар.

Тази информация стига до институциите. Максимално бързо могат да се вземат някакви адекватни мерки.”, смята доц. Кунчев.

Как да си направя тест като съм заразен

Той определи, че най-неясният момент е как човек да излезе, за да си направи тест, ако има съмнение, че е положителен и е в изолация. Но увери, че се работи със Здравната каса, за да може личните лекари да правят тестове по домовете, макар и бързи.

Ако тестът ни се окаже отрицателен, това не означава, че карантината ни като контактно лице отпада.

„Когато говорим за 2000 случая е ясно, че строго предписание за всеки един няма как да имаме. Важното е личните лекари да имат възможност да изследват, защото това ще облекчи както пациентите, така и тях.”, добави доц. Кунчев.

Относно офисите той подчерта, че контактни на заразен са тези, които са общували с него на по-малко от 1,5 метър без предпазни средства. С кого е контактувал човек с положителна проба, ставало ясно след проведен разговор с него.

Тъй като в момента РЗИ не могат да се справят с всички случаи, Кунчев обясни, че включват в тази „борба” медицинския персонал в училищата, както и директорите на големи компании.