Жестоки глоби ще падат за всички водачи и собственици на камиони, които замърсяват пътното платно. Служители на ДАИ и на столичен инспекторат ще налагат солени санкции, заради непочистени гуми и ходова част или при превозване на непокрит с чергило товар.

Инспекторите ще дебнат за нарушители на оживени булеварди, в райони на строителни обекти и на обходни маршрути. Поля Асенова, която е началник сектор в Столичен инспекторат, заяви, че проверките, които са по разпореждане на кмета на столицата Йорданка Фандъкова, ще продължат с Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.

Инспекторите следят за това дали тежкотоварните автомобили са с мръсна ходова част. На Околовръстното шосе, където тази сутрин се извършваше проверка, беше спрян камион, като на шофьора беше съставен акт.

Превозното средство е било с мръсни гуми и калобрани и замърсява пътното платно. Целта на проверките е да се повиши качеството на въздуха в София.

Глобата за физическите лица, които не спазват разпоредбата, е от 100 до 5000 лева. За юридическите лица санкциите са от 700 до 20,000 лева.

Автошколите отново на протест

Автоинструктори от цялата страна със заявка за нов протест. Част от бранша е против проекта на наредба с промени в обучението на водачите.

На този фон по данни на НАП учебни центрове са укрили данъци в размер на близо 900,000 лева. Основите предложения в новата наредба са учебните автомобили да са собственост на школите, а всички преподаватели да са на трудов договор.

От транспортното министерство днес опитаха да влязат в диалог с автоинструкторите, за да обсъдят заедно готвените промени. От брашна отказаха разговор.

„Отдавна няма диалог. Така наречената проектонаредба да бъде свалена, да се предизвика нов форум, да участва активно бранша и да бъде изготвена нова наредба.”, поиска Стефан Малковски, председател на Националния автоинструкторски съюз.

Днес протестът вече е факт

„Вижте как се поставя като ултиматум - ще изляза след 10 дни. Всеки има право да протестира, ние знаем, че вървим в правилната посока, разберете.

Не може да убиваме млади хора на пътя. Не може да има автошкола, в която собственикът на автошколата има 5 автомобила лични и ги е дал на себе си под наем за 2 лева.” – коментира Ангел Попов, заместник-министър на транспорта.

Стигна се и до задочен спор за това дали автоинструкторите искат да се подобри обучението.

„Няма конкретно предложение за промяната или за корекцията на това, което ние сме предложили”, каза Попов.

Полицията и автомобилна администрация са засекли автошколи, които са укрили данъци в размер на 870,000 лева тази година.

„Имаше много сериозен дял на недекларирани приходи, дори в проверките много често се оказваше, че се твърди, че шофьорският курс е безплатен заради приятелство, роднинска връзка или нещо друго.

Или че цената на един курс категория Б е от порядъка на 100 лева или нещо подобно.”, заяви Росен Бъчваров от Националната агенция за приходите.