Президентът Румен Радев е дал отрицателен тест за коронавирус, след прибирането си от Естония. Това се казва в официално прессъобщение на „Дондуков” 2.

Но вместо да затихне, скандалът около предсрочното прибиране се разраства. Премиерът на България Бойко Борисов разпореди на службите си да проверят кой стои зад така нареченото активно мероприятие. След това последваха и остри нападки между институциите.

В рамките на три дни Румен Радев е дал три отрицателни резултата. Тестването се наложи, след като стана ясно, че президентът е бил контактен на заразения с коронавирус началник на военновъздушните сили генерал Димитър Петров.

Това беше и причината официалното посещение на Радев в Естония да бъде прекратено предсрочно, а здравният министър да поиска карантина за държавния глава. Днес тя беше отменена.

Искри хвърчат по горните етажи

През вчерашния ден коментар за визитата на Румен Радев в Естония направи лично Бойко Борисов. Премиерът е разпоредил службите да направят проверка, откъде е тръгнала информацията, че президентът е имал контакт със заразен с коронавирус, преди пътуването.

А поводът - при завръщането си от Талин държавният глава определи ситуацията като „активно мероприятие”.

От президентството опровергаха Борисов и разпространиха позиция, че Външното ни министерство е работило против приемането на домакинството на инициативата „Три морета”.

От „Дондуков” 2 уточняват, че становището на външното министерство е било Естония да остане домакин на инициативата и през 2021 година. Съпротивата на правителството срещу българското домакинство на президентската инициатива „Три морета“ през 2021 година продължава до самата церемонията по предаване на флага на домакинството на президента Румен Радев в Талин. Това се казва още в позицията на президентството.

Ситуацията около кабинет и опозиция

„През юли и август двете основни партии в страната – ГЕРБ и БСП намалиха своя резултат. Започнаха да растат всички „трети опции”.

От август насам, като че ли няма особена промяна. ГЕРБ и БСП се изравниха, расте делът на негласуващите.

„Демократична България” имаше отскок, но сега се наблюдава лека ерозия. ДПС е в традиционно силни стойности.

Около ръба остават две формации – тази на Мая Манолова и „Обединени патриоти”. Така обясни последните електорални нагласи социологът Първан Симеонов.

Той посочи, че партиите с изгледи за влизане в парламента са седем. Под минималния праг остава формацията на Веселин Марешки - ВОЛЯ.

Според Симеонов партията на Слави Трифонов продължава да показва белези на продължаващ ръст.

„За такъв тип формации подкрепата не е най-твърдата. Тя може да е такава, която може да направи електорални чудеса или да се окаже, че в последния момент подкрепящите партията да не излязат да гласуват”, добави социологът.