Жена почина, след като цели пет болници в Пловдив отказаха да я приемат, за да ѝ се назначи лечение. Отказът е бил заради съмнения за коронавирус.

Близките на починалата жена казват категорично, че направеният впоследствие PCR тест е бил отрицателен.

„След обичайните за сезона хрема и кашлица на третия ден тя започна да се влошава драстично. Личният лекар ме посъветва да потърся Бърза помощ, за да я закараме в болница.

Медиците дойдоха и написаха рецепта с антибиотик, която не мисля, че беше адекватна за нейното състояние. На следващия ден личният лекар повика линейката.

Отново последва преглед и ни казаха, че едва ли ще я приемат без PCR тест.”, разказа дъщерята на болната Мирела Бочукова.

Жената допълни, че от Инфекциозна болница са ѝ дали отговор, че там няма места, след което болната е препратена към Транспортна болница и още няколко болнични заведения, намиращи се в града.

„Лекар от Хирургията ми даде списък с болници, към които мога да се насоча. Стигнахме до общинската „Свети Панталеймон”.

Там ѝ сложиха системи и обясниха, че е реагирала добре на лечението. След това, обаче лекарят ми каза, че тя е била с 34 градуса температура след тези часове ходене по болниците.”, каза още Бочукова.

Близо 18 часа за болната е търсена болница, в която да бъде настанена.

„В епикризата пише, че е починала на първо място от COVID, на второ – от неидентифицирана вирусна пневмония и на трето - внезапна сърдечна смърт.”, обясни опечалената дъщеря.

Какви ще са наказанията за такъв тип болници

Тежки глоби да понасят болниците, ако върнат пациент с COVID-19. Това са обсъждали експертите на среща в Министерството на здравеопазването.

Все още се изяснява как ще изглеждат текстовете, оформени като закон. Санкциите, обаче може да стигнат и до прекратяване на договора с НЗОК, съобщи категорично министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Същевременно, всички директори на РЗИ-та в цялата страна получават правомощията на здравния министър в налагането на противоепидемични мерки в областта, за която отговарят. Това свое решение съобщи още проф. Ангелов.

Така всяка отделна област ще може да си въвежда или пък да премахва една или друга противоепидемична мярка. Всичко зависи от динамичността на ситуацията.

Къде се корени основният проблем

Заради нарастващия брой заразени с коронавирус в болниците ще бъдат разкрити допълнителни легла за такива пациенти, обяви още проф. Ангелов. По думите му, обаче по-големият проблем е с персонала на болничните заведения.

„7 месеца ние работим на изключително тежък режим на натоварване. И сега идва моментът, в който всяка болница трябва да си поеме своето натоварване.”, добави директорът на „Пирогов“ проф. Балтов.