Още един народен представител напуска парламентарната група на „БСП за България” и става независим. Това е избраният от Плевенския избирателен район Чавдар Велинов, който изтъква като мотив за напускането си непреодолими различия с ръководството на групата, предаде БГНЕС.

Парламентът днес успя да събере кворум на ръба от 122 депутати от втория път.

Седмица, след като опозицията не успя да отстрани от поста председателя Цвета Караянчева, депутатите от БСП и ДПС продължават да бойкотират заседанията, отказвайки да участват в сутрешната регистрация. Днес те отново влязоха в пленарната зала едва след като заседанието започна.

Във Франция повеждат битка срещу радикалния ислямизъм

Френските власти възнамеряват да засилят борбата срещу радикалните ислямисти след терористичната атака на 16 октомври в Париж. Това обяви френският президент Еманюел Макрон след среща, която той проведе с представители на правоприлагащите органи в полицейската префектура Бобини (департамент Сен Сен Дьони).

„Ще предприемем значително по-решителни мерки срещу тези, които се опитват да разрушат основите на републиката ни.", каза той.

Макрон подчерта, че „властите са започнали активна борба срещу разпространителите на радикалната идеология и създадените от тях сдружения.“

„Тук не става дума за нови изявления. Нашите съграждани очакват действия. Тези действия ще бъдат засилени.“ – заяви отговорно Макрон.

Президентът заяви, че група, подкрепяща „Хамас“ е напълно действаща във Франция, ще бъде закрита, защото е „пряко замесена" в убийството на учителя по история.

Решението за закриване на „Шейх Ясин колектив", която подкрепя палестинската кауза и носи името на основателя на „Хамас“, ще бъде взето на заседание на кабинета в сряда, каза президентът пред аудитория в предградие на Париж.

Какво се случва във Франция

През това време Франция отдава почит на убития по особено жесток начин преподавател Самюел Пати. Стотици хиляди хора излязоха от домовете си и отидоха на улицата в градове из цялата страна.

Те направиха това, за да се обявят в защита на свободата на изразяване, на светския характер на френската република и срещу омразата срещу републиката им. Днес ще бъде отдадена държавна почит с участието на семейството на Самюел Пати и президента Еманюел Макрон.

Задържаните в рамките на разследването на убийството, извършено от 18-годишен младеж от чеченски произход, станаха 11. Сред тях са близки на убиеца и ислямски проповедник.

Разследването за ислямистки терористичен атентат разкрива истинска отмъстителна кампания в социалните мрежи срещу преподавателя, защото показал карикатури на пророка Мохамед на учениците си.