„Здравната ни система е изправена пред предизвикателство, това е така в цял свят. За съжаление, нашата система е най-неподготвена в сравнение с държавите от Европейския съюз. Предстои да видим най-тежките месеци и периоди от началото на кризата в България”. Това заяви пред медиите д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Според него големият проблем в здравеопазването е при пациентите с хронични проблеми.

„От всички смъртни случаи в България почти няма загинал без хронично заболяване. Същите тези хора имат нужда да получават ежемесечно своите лекарства. Нашата система ги принуждава да ходят от лекар на лекар за протоколи и рецепти”, добави Хасърджиев и посочи, че електронната рецепта и електронните протоколи не са достатъчни.

Относно задължителното носене на маски, д-р Хасърджиев призова предпазните средства да се използват от всички.

„Те пазят самия човек, който ги носи, но и околните. Предстоят тежки месеци и е необходимо всеки от нас да поеме своята отговорност”, заяви още той.

Полицаите излизат на протест

Полицаите излизат на протест в различни градове на страната. От синдиката на МВР настояват за увеличение на възнагражденията на служителите. Първата демонстрация на органите на реда ще бъде тази вечер във Варна.

Протести през следващите дни ще има и в Русе, Кърджали и Бургас. От синдиката посочват, че ако не бъдат удовлетворени исканията на униформените, се предвижда голям национален протест в София.

През това време ние рисуваме лица

Столичани ще могат да се радват на изцяло преобразен трамвай, върху който бяха изрисувани сто лица под формата на графити. Проектът е по инициатива на Столичния общински съвет.

„Опитал съм се да пресъздам обществото, в което живеем. Има баба, бебе – различни поколения, които използват електротранспорта. Изрисувани са над сто лица, сред тях хора, животни и насекоми”, разказа за идеята художникът Алекси Иванов.

„Не за първи път участваме в подобен проект. Приветстваме всички, които виждат нещо различно в трамвая и тролея, освен просто превозно средство. Уникалното е, че художникът направи всичко абсолютно сам на най-големия трамвай, който може да изрисува”, каза Росина Тодорова от „Столичен електротранспорт”.

Акции „Маска“ абсолютно навсякъде

Адски засилени проверки по нощните заведения са започнали от миналата седмица. През уикенда инспектори от отговорните институции са проверявали баровете и дискотеките за спазване на задължителните мерки срещу коронавируса.

В София са засечени нарушения в цели 9 нощни заведения. За да не се стига до крайности като затваряне, от бизнеса сами обмислят още мерки, като например намаляване на музиката. Така хората ще стоят на по-голямо разстояние.

„От намаляване на капацитета на дадени търговски обекти и заведения до намаляване на децибелите. В момента мислим само как да спасим баровете, клубовете, дискотеките.”, заяви Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията.

Според ограниченията, сега в дискотека не трябва да има повече от 4-ма на маса, да се спазва поне 1,5 метра дистанция между хората на бара, а обслужващият персонал да е с маски. Намаляването на музиката би помогнало за запазване на дистанцията.