С влязло в сила съдебно решение на Окръжен съд – Враца изцяло е уважен иск на КПКОНПИ срещу Цветомир Ценов от Козлодуй и свързани с него лица. В полза на държавата е отнето незаконно придобито имущество в размер на 311 677, 29 лв.

Производството срещу Ценов е започнало след обвинение от прокуратурата за участие в организирана престъпна група. Проверката на КПКОНПИ е установила значителни несъответствия в имуществото на лицето.

Въпреки твърденията на Ценов, че е бил на трудов договор във фирмата на съпругата си, както и че е теглил банкови кредити, съдът е приел аргументите на Комисията, че има значително несъответствие от над 250 000 лв. между имуществото и нетния доход на лицето. Оценителните експертизи, изготвени в съдебната фаза на производството, са възприети от ОС – Враца, като компетентни и обосновани.

Уважената искова молба включва отнемане в полза на държавата на парични суми, урегулирани поземлени имоти, недвижим имот – автомивка и прилежаща към нея постройка, паричната стойност от обезщетение на лек автомобил Audi Q7, както и товарен автомобил „Мицубиши“.

Като оставим това, вирусът продължава

Проф. Витанов заяви страшна статистика тази сутрин.

"Ние ще изкараме тази седмица и още следващата ще доближим тези 1500 случая на ден. Ако се оставят нещата така, то числата ще продължат да нарастват”. Това заяви пред медиите математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.

По думите му след броени дни може да се очаква трета вълна на заразата.

„Разпространението на вируса в един момент става преобладаващо дифузно. И тогава започват проблемите.”, посочи математикът.

„Смъртността в България е проблем, защото народът е болен. Има едно леко намаляване на броя на жертвите на вируса, но това става бавно”, категоричен е проф. Витанов.

Кунчев за масовото тестване на ученици

„Тестването на ученици е изцяло доброволен акт. Ако един родител иска да получи информация, може да попита за всичко. Ако не иска, пише в декларацията „не” и точка по въпроса.

Няма да има никакви последици за него и за ученика”. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Прави се обстоен скрининг, за да хванем ранни случаи на заразени, да ги изведем от средата и да намалим риска от заразяването на другите ученици, учители и родители. Колкото по-рано се случи това, толкова по-малък е шансът да възникне епидемичен взрив”, посочи още той.

Кунчев обясни, че този тип скрининг ще важи само за училищата.

„Имаше разминаване, на места са пуснали списъци и в ясли, и в градини. Нямаме такова намерение за тях, това се прави само в училищата.", категоричен бе той.