„Със сигурност държавата не е преставала да търси решение на проблема с моряците от „Царевна" през изминалите 50 дни на войната. Няколко пъти и премиерът направи изявления, включително за подготовката за спасяване на тези моряци.

Ще мине време и ще разберем цялата истина. Може би това ще се случи, когато те се приберат”. Това заяви бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев.

„Най-важното е, че тези български граждани вече са на по-сигурна земя, доколкото може теренът, на който се водят военни действия, да е сигурен. Предполагам, че те вече са по-далеч от тях”, каза още той.

Морският флот на Русия – има ли мощности Москва по море

По думите му още през февруари Русия е събрала много мощна военноморска групировка.

„Тя практически осигури пълен контрол на морското пространство в Азовско море и голяма част от Черно море.

Там Украйна не е имала никаква възможност да предприема каквито и да е действия по море. Страните от НАТО пък намалиха присъствието си в Черно море”, отбеляза Тагарев.

„Имаше информация, че в началото на войната има около 70-100 блокирани кораба. Някои от тях се опитаха в първите дни на войната да отидат в по-безопасна част на Черно море, но три от тях бяха ударени. Единият беше турски кораб с украински екипаж”, коментира още той.

И добави:

„Не забелязах да има сериозни усилия този проблем да бъде решен и всяка държава започна да търси решения”.

Експлозии в Киев – по-мощни от обикновеното

Мощни експлозии са били чути рано в петък сутринта в Киев. Както в столицата, така и в цяла Украйна са били задействани сирените за въздушно нападение. Това става в момент, когато украинците се подготвят за нови руски нападения.

Експлозиите в Киев изглежда са били най-мощните в столичния регион, откакто по-рано през април руските войски се изтеглиха от тази част на страната, за да се готвят за битки в Южна и Източна Украйна.

За момента няма съобщение за щети след експлозиите, каквито освен в Киев, е имало в Херсон на юг, в източния град Харков и малкия град Ивано-Франкивск на запад.

В четвъртък вечерта руското министерство на отбраната съобщи, че крайцерът „Москва“ е потънал в Черно море. Това е станало, след като флагманът на руския Черноморски флот е загубил устойчивост докато е бил теглен на буксир обратно към пристанище по време на буря.

По-рано украинските власти обявиха, че крайцерът е бил ударен с две ракети. Москва обаче отрече и обяви, че са се възпламенили боеприпаси на борда, след като моряк e пушил на него.

„Потъването на крайцера „Москва“ съвпада с ожесточаване на ударите в Украйна. Може би това е ответна реакция”, казва Любомир Бояджиев - международен редактор.