БСП скастри кабинета като призова да не развързва кесията в кризата, защото проблемите ще са повече от оправените такива. Социалистите се готвят и за решителния си пленум, а от 12 август Корнелия Нинова напуска председателския пост.

По нейни думи, тя прави подобна стъпка, за да се посвети изцяло на предизборната кампания в партията. 52-ма социалисти са номинирани за битката за председател на БСП.

От тях само шестима реално са подали документи за лидерския сблъсък. Сред тях официално е и Корнелия Нинова.

„От 12 август излизам в предизборна кампания. За времето на кампанията, предоставям правомощията си на зам.-председателя Владимир Москов.”, съобщи тя в официално изявление.

Освен Нинова, за председателския пост ще се борят депутатите Валери Жаблянов и Красимир Янков, които са и сред критиците на сегашното ръководство.

„Заставали сме зад нея, само ако има смелостта да се отърси от стари зависимости, след толкова години, екипа го няма - зад нея са само различни хора, които ги нямаше нито преди четири, нито преди три, нито преди осем години, а старите зависимости висят с пълна сила. Тя избра шеф да й бъде Румен Овчаров.”, каза той.

Кирил Добрев потвърди, че ще подаде документи за участие в битката за „Позитано”. Срока за това е този четвъртък.

Битката за върховната позиция е в процес

Депутатът е на мнение, че е необходима смяна на ръководството на левицата, за да има просперитет.

„БСП няма позиция нито за протестите, нито за процесите в страната”, заяви депутатът от БСП Валери Жаблянов.

„Мисля, че е ясно, че БСП подкрепя справедливите искания на гражданите – за законност, за ред, за намаляване на произвола от изпълнителната власт. БСП отдавна е заявила позицията си относно този тип управление” ,обясни той. Жаблянов добави, че е присъствал както на първия ден от протестите, така и в други дни.

Причината за позицията на Жаблянов

„За съжаление БСП не можа да изработи не само позиция относно протестите, но и за процесите в страната. Ние се намираме в предизборна кампания и председателят на партията Корнелия Нинова е взела всички функции на партията. Тя съобщава позицията на БСП. Вече трети месец не се събира ръководството на партията, за да направи оценка на случващото се в страната” , заяви Жаблянов.

Той бе абсолютно категоричен, че е опонент на Нинова по редица причини, сред които е дори и начинът ѝ на мислене. Според него, ако страната има ефективна парламентарна опозиция, каквато би трябвало да бъде БСП, нямаше да се стигне до извънпарламентарни протести, които ще са пагубни за всички.