„Към този момент базовото репродуктивно число е много близо до 1, което означава, че епидемията тъпче на едно място. Тя нито се разпространява, нито се свива.

Сметките ми се сбъдват, защото зад тях стои мощната теория, която се нарича "Синергетика". Дългосрочно нещата обаче не седят много добре.

Най-малко 16 000 души ще са болните в края на август и 25 000 в края на септември. В края на тази седмица очаквам 14 000 болни". Това заяви пред медиите проф. Николай Витанов от Националния оперативен щаб.

Той добави още по случая, че броят на регистрираните болни се умножава по 8 и така става ясен броят на хората, които са се срещали някога с болестта. За септември нямало риск за здравната ни система да рухне. Това което стана ясно е, че тя работи, смята проф. Витанов.

"Здравната ни система трябва да се подготви, защото след края на септември нещата няма да изглеждат толкова добре. Засега се търпи ръстът на заразата, но с бавни темпове се увеличават нещата и ако се натрупа - ще стане неприятно. Ако здравната ни система обаче се подготви - ще се справи", подчерта проф. Витанов.

По думите му щабът в момента не се вижда много, но той си работи. Засега италианският модел не се очаква. Здравната система няма да издържи само, ако се намесят външни фактори. Тази криза е един котлон, който е много силен и тенджерата може много бързо да заври, обясни още той.

Държавни му работи

Изключително интересен разговор влезе в живото излъчване на Христо Иванов от протеста в неделя вечерта.

Докато лидерът на "Да, България" протестираше активно около палатковия лагер на Орлов мост и излъчваше подвизите си на живо в социалните мрежи, към него се приближи негов съратник и поиска да се снима с него.

„Я ме щракни, защото като стане премиер, дет се вика, да не ни забрави, започва разговора мъжът, разпознат от мнозина като бившия депутат от НДСВ Димитър Ламбовски.


„Значи, изключил съм си телефона, защото тоя се е обадил на Маджо, напира да му каже Ламбовски, но протестиращият Иванов рязко се дърпа назад видимо смутен.

"Чакай сега, че правим лайф.", прекъсва го Христо Иванов, но събеседникът му отново настоява да му съобщи новината.

"Само да ти кажа, обадил се на Маджо, продължава да упорства Ламбовски. Иванов обаче бърза да приключи разговора, бързо го скастря с "Шшшт " и му дава знак с ръка, че не е времето и мястото да обсъждат подобни неща. „После ще говорим, съгласява се Ламбовски.

Кой е Димитър Ламбовски

Името на Димитър Ламбовски се свързва с групировката СИК през 90-те години. Миналото му лъсва, след като в колата му бе поставена бомба. Той е и собственикът на частното гробище в Бояна.