Aктивни проверки ще текат от днес по морето и в големите градове в страната. Акциите ще започнат от Aгенцията по храните. Инспекторите ще следят стриктно спазват ли се изискванията за храната, която се предлага в парковете или в територията край плажа.

В същото време през летните месеци рисковете от хранителни инфекции нарастват.

Лято е, а изкушенията в парковете и на алеите по пътя към плажовете стават все повече. Търговците ни предлагат палачинки, царевица, дюнери, сладолед, бургери и дори скара на открито.

Историята в развитие

Рискуваме ли, ако си купим такава храна – особено сега, когато температурите навън тръгват нагоре? Това ще проверяват активно и инспекторите от Агенцията по храните. Такава проверка тече и в момента надлъж и нашир.

Николай Драгомиров вече има лош спомен от предишни периоди на морето. Затова вече внимава от къде купува храната, която мисли да яде с децата си на плажа.

„Месо избягваме задължително. Не взимаме много сосове, даже почти никакви.

Царевици и бургери консумираме рядко. Мен лично не ме притеснява, но за децата, не мисля, че е най-добрият вариант за храна на почивка.”, коментира той.

Ще се гледат и трудовите правоотношения на хората, работещи по морето

Експерти на Изпълнителната агенция на Главна дирекция „Инспекция по труда" ще засилват контрола в морските курорти с екипи от други области. Командированите инспектори ще следят за спазване на законодателството, свързано със сезонната заетост, спазване на разпоредбите по осъществяването на трудовите правоотношения – трудови договори, заплащането на труда, спазване на разпоредбите за работното време и почивките.

„Проверките в летния сезон не са спирали. От петък се включват и колеги от страната, командировани в Бургас. Основно ще проверяваме временните, сезонните обекти. Целта е да защитим работещите там от нарушаване на техните права”, обяснява директорът на Бургаската дирекция Павлин Васков.

Към момента в Бургас са направени над 200 проверки. Има 80 нарушения, свързани с плащането и работното време. Установени са и 11 случая на хора без договори и само два на работещи непълнолетни.

От Инспекцията съветват работещите да отстояват правата си по Кодекса на труда и да не започват работа без договор.

Служителите твърдят, че не са получавали честните си възнаграждения от повече от 3 месеца. Работници от гръцка фирма, която участва в строителството на газопровода между двете държави, излязоха на протест заради неизплатени заплати.

Служителите твърдят, че не са получавали възнагражденията си от повече от 3 месеца. В подобно положение били и гръцки работници на фирмата, но те все пак получили част от дължимите суми. Голяма част от българите вече напуснали, а останалите настояха пред работодателите си да им бъдат платени заплатите и извънредния труд. Те получиха обещание, че това ще се случи още днес.

„Аз лично имам заработени 1000 лв. за месец май, имам 260 часа плюс извънредния труд и получих 575 български лева за 3 месеца и за 260 часа”, разказа Веселина Ванчева.

„В момента сме някъде около 20-ина души, само че бяхме много повече, но напуснаха, защото всички имаме малки деца, банки, заеми”, сподели Тони Димитров.