Повече няма да се позволи блокирането на кръстовища, категорични са от институциите. Общо 12 лица са задържани при акцията на полицията за премахване на палатковите лагери, обясниха от СДВР на официален брифинг.

"Проведе се специализирана полицейска операция за премахване на предметите от възлови кръстовища в София. Тя започна в 4,30 часа. От началото на протестите говорим, че те са нерегламентирани. Вчера, на база анализ, който правим в СДВР, беше взето решение за възстановяване на обществения ред и на движението по пътищата. За тази цел служители на СДВР са пристъпили към действия към тези три места.“ – това обясни директорът на "Охранителна полиция" към СДВР Тони Тодоров.

Какви са били похватите на полицията

От полицията са използвали високоговорящи устройства, за да разпоредят на протестиращите да напуснат пътното платно и да приберат всички ненужни предмети.

Използвана е физическа сила само срещу едно единствено лице, но в рамките на правомощията на полицията. Има задържани 12 лица, осем от тях са затворени в Първо РПУ.

Трима от тях пък не са имали документи. Всички задържани ще бъдат освободени, след като им бъдат съставени актове за неподчинение на полицейска заповед.

В СДВР са пристигнали и жалби от недоволни граждани. Една от тях е била с над 400 подписа.

Те дебело са подчертали, че им се ограничава правото за свободно придвижване. Относно буса от "Системата ни убива" Тодоров обясни, че е на наказателен паркинг, а собственикът му ще бъде глобен по надлежния ред.

От СДВР са категорични, че оттук нататък няма да позволят разполагането на палатки по възлови кръстовища в столицата.

Ще има ли повторни блокади

"Ще осигурим правото на всеки гражданин да се придвижва свободно. Няма да позволяваме това повече да се случи", категоричен бе Тодоров.

Въпросът с премахването на палатковите лагери по ключови кръстовища в страната е бил подробно обсъден на Коалиционния съвет в четвъртък, спомена лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

„Протестите много сериозно нарушават закона и то вече 30 дни и ограничават правата за свободно придвижване на гражданите в редица градове на България. Няма как изпълнителната власт и коалиционното управление да гледат безразлично това нарушение”, добави той.

Симеонов не съобщи кой е предложил премахването на палатките. Обсъждахме обаче ситуацията около час. „Стигнахме до извода, че полицията трябва да си свърши работата. Ако бяхме оставили така нещата, то можеше да се стигне до малка градска гражданска война”, каза още лидерът на НФСБ.

Като хулигански действия определи Симеонов полетелите яйца и домати по сградата на НФСБ. „Става въпрос за нарушение на обществения ред и за хулиганство. Това е сигнал за ескалацията на агресивността на тази ограничена група хора, която се ръководи от неясни субекти или разнородни такива. Поведението ѝ не може да бъде предвидено и не може да продължава така”, каза още той.