Органите на реда вдигнаха палатковите лагери в цялата страна. Акцията е започнала в 04:30 часа в петъчната сутрин в градовете София, Варна, Пловдив и Стара Загора. Напълно възстановено е движението по всички големи кръстовища, които бяха блокирани с палатки и шатри, съобщават от полицията.

В София бяха организирани три палаткови лагера - на "Орлов мост", пред сградата на Ректора на СУ и на площад "Независимост". Движението по абсолютно всички линии на градския транспорт е възстановено по обичайния им маршрут, както хората са свикнали, съобщават от Столична община и полицията.

Битката за моста е започнала през нощта

"Бях тук, всичко беше повече от нормално. Дойде голямо количество полиция", разказват протестиращи. Според протестиращите ситуацията е била доста стресираща. Те твърдят, че има и много задържани хора от протестиращите.

Акции и по останалите градове

Пловдивските протестиращи са били буквално изтласкани от кръстовището на Чифте баня около 4 часа сутринта. Те бяха блокирали кръстовището на булевардите "Шести септември" и "Цар Борис Трети", което реално свързва северната и южната част на града. Блокадата се е състояла вчера около 20 часа.

"Дойдоха, започнаха да премахват насилствено палатките. Има повредени такива, сигурно има загубени вещи. Написаха ни актове, че пречим на движението по пътното платно", обясни протестиращ.

Според демонстрантите, преди появата на полицията, на място са се появили и голямо количество провокатори. Всички палаткови лагери са преместени на тротоара.

На море като на море

Във Варна ситуацията е доста по-спокойна, на мястото, което беше блокирано в момента има засилено полицейско присъствие. Протестиращите доброволно са преместили палатковия си лагер пред Общината. Движението във Варна беше блокирано в понеделник, а в петък блокадата вече падна, което я превръща в най-кратката в страната.

През нощта са били премахнати и палатките на протестиращите в град Стара Загора. Те са били избутани от силите на реда в полянките около летището в града. Лагерът стоя около седмица, като протестиращите бяха блокирали напълно движението в района, пропускаха се само линейки и коли със специален режим на движение.

Последствията

В петък сутринта протестиращите се събраха пред Първо РПУ в София. Там арестуваните демонстранти са отведени около 5 часа сутринта, за да им бъдат съставени актове за възпрепятстване на движението по пътищата.

Отведени са хора от палатковите лагери на „Орлов мост” и на Ректората. Всички задържани бяха освободени малко след 9 часа сутринта.

Сред демонстрантите, събрали се пред полицията, бяха и част от организаторите на протеста – т.нар. „Отровно трио“. Там бяха и Мая Манолова, както и бившият правосъден министър Христо Иванов.

Те се заканиха да направят по-голям протест и по-сериозни демонстрации, както и отново да блокират възловите кръстовища в столицата. Чуха се мнения, че може да започнат да пресичат активно пред Управлението или да се отправят на шествие.