Ню Йорк ще постави контролно-пропускателни пунктове на ключови пунктове за влизане в града, за да гарантира, че пътниците спазват карантинните изисквания на щата. Това съобщи кметът на града Бил де Блазио.

Посетителите от 35 американски щата, включително Флорида и Тексас, в момента са длъжни да бъдат две седмици под тотална карантина след влизането си на територията на Ню Йорк – това се прави в опит да се ограничат последиците коронавируса.

Де Блазио заяви категорично, че правоохранителните органи ще действат стриктно на контролно-пропускателни пунктове за регистрация на пътници на големите мостови и тунелни прелези в Голямата ябълка от четвъртък. Пътуващите от САЩ, включени в списъка с карантина, ще трябва да попълнят здравна форма, която ще помогне на властите да проследят контакт в случай на инфекция.

Какво следва за пристигащите

Пристигащите на летищата в Ню Йорк вече трябва да са попълнили формуляра. Всеки, който откаже, подлежи на глоба в размер на 2 000 долара.

"Ню Йорк се бори срещу COVID-19, а нюйоркчаните показаха огромна дисциплина", каза Де Блазио.

"Няма да позволим усилената ни работа да отиде на вятъра и ще продължим да правим всичко възможно, за да запазим нюйоркчани здрави и сигурни", добави той.

COVID-19 е убил повече от 32 000 души в щата Ню Йорк, според университета „Джонс Хопкинс“. Градът беше епицентър на епидемията на Америка през март и април, но разпространението на вируса до голяма степен беше поставено под контрол, дори когато случаите нараснаха другаде в страната. Лицата, които нарушават карантината в Ню Йорк, могат да бъдат глобени с 10 000 долара.

Последиците в Бейрут

„Това е най-страшното нещо, през което Ливан е минавал от много години насам. За малко да изгубим цялата страна и тя да изчезне от планетата”. Така ливанската диетоложка Енджи Касабие коментира ужасяващата експлозия в Бейрут.

При мощния взрив на пристанището в ливанската столица загинаха най-малко 100 души, над 4 000 са ранени, а много хора в неизвестност. Към това се прибавят големите материални щети и подозренията на гражданите, че немарливост и корупция са предизвикали трагедията.

"Майка ми, сестрите ми, съпругът на сестра ми, детето им, също са в Ливан. Малката ми сестра, както си е стояла вкъщи, си е ударила главата в тавана. Другата ми сестра е била навън и е чула страшен шум и изведнъж е видяла всички стъкла върху колата. Слава Богу, всичко материално, което е загубено, е нищо. Важното е, че са живи и здрави", добави Касабие.

"Имайте предвид, че те не живеят в самия Бейрут, а на 10 минути оттам. Във вилната зона, в която имам къща аз, дори има пострадали, при положение, че е много далеч от пристанището в града", каза още диетоложката.

„Имало е деца, които са били под земята за повече от 24 часа и чак вчера са били открити. Има още стотици хора, за които още никой не знае къде точно се намират.", уточни тя.