Министър-председателят на Република България Бойко Борисов ще участва днес, 31 август, в Стратегическия форум. Конференцията ще се проведе в гр. Блед, Словения, съобщиха от правителствената ни пресслужба.

За 15-а година събитието събира много държавни и правителствени ръководители, външни министри и представителите на международни организации. На форума ще се обсъдят засилването на регионалното сътрудничество и възможностите за преодоляване на последствията след пандемията.

Тази година форумът е под надслов „Предизвикателства и възможности пред света след COVID-19; Съседи-региони-глобален свят – партньори или съперници?“.

Каква ще е задачата на премиера там

В рамките на събитието в Словения премиерът ни Бойко Борисов ще участва в дискусията „Европа след Брекзит и COVID-19“. Реално, в тази програма, част от форума ще бъдат дискутирани актуални теми от европейския дневен ред, както и предизвикателствата пред държавите в региона.

Също така, сериозно ще бъдат „захапани“ и начините за бързо икономическо и социално възстановяване след пандемията от коронавирус.

Какво представлява този форум и кой още че участва

От създаването си през 2005 г. Стратегическият форум в Блед се превърна във важна платформа за дискусии в региона на Югоизточна Европа.

Сред участниците в 15-ото издание на форума в Словения ще бъдат: министър-председателите на Чехия, Полша, Унгария, Хърватия и Италия. Там ще бъде и президентът на Сърбия, управителният директор на МВФ Кристалина Георгиева и президентът на МОК Томас Бах.

В рамките на провежданото събитие ще участват и още върховният представител по външната политика и политиката за сигурност на ЕС Жозеп Борел, както и заместник помощник държавния секретар на САЩ – Матю Бойс.

Специалният представител на Европейския съюз за диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак. Домакини на форума са министъра на външните работи на Словения Анже Логар и президента на Словения Борут Пахор.

Тази година форумът в Словения ще е организиран под формата на смесена проява, съчетаваща присъствена част на високо равнище и участие чрез видеоконферентна връзка.

Зоран Заев – с втори мандат

Парламентът на Република Северна Македония гласува за правителството на премиера Зоран Заев. То беше подкрепено от 62 гласа, което е напълно достатъчно, за да се превърне мандатът в легитимен.

Това е втори мандат за Заев като министър-председател след 3-годишно управление. Сега той обещава по-високи заплати за лекарското съсловие, ново оборудване за болниците и нови инвестиции в държавата.

Важно място в програмата на новия кабинет се отделя и на икономиката, транспорта на държавата, а сред приоритетите е и изграждането на „Коридор №8“ към България.

"Процесът на евроинтеграция продължава още по-засилено. Правителството и институциите са подготвени за старт на преговорите с Европейския съюз и отваряне на първите глави. Следва период на трансформация и европеизация на нашата родина", заяви официално Зоран Заев.