„Поведението ни може да промени хода на тази пандемия. Ако си кажем, че няма такъв проблем и се държим все едно вируса го няма, ще имаме доста фибрилни хора.

Ще бъде много по-трудно да разграничим кой е с температура от грип и кой с температура от COVID. Съответно ще има по-голям разход на ресурси и много повече болни хора.“ – казва пулмоголът д-р Александър Симидчиев.

Мнението му по въпроса е, че от поведението на хората ще зависи и броят на новозаразените с коронавирус в България. Според него, обаче, поведението се е променило през лятото и това е довело до предпазването на туристите не само от COVID-19, но и от други вируси, каквито са – гастроинтестинални заболявания.

„Поведението на хората има отношение към това, колко ще се заразят. Новооткритите случаи зависят от поведението на хората, а смъртността и хоспитализациите зависят от поведението на медицинските кадри. Смъртността у нас е около 2%.” – заяви д-р Симидчиев.

Какви са директните му съвети

Социалната дистанция е необходимо да се прилага. Според него това е т.нар. поведенческа ваксина. Такова поведение трябва да се дава на подрастващите.

„Училищата могат да се превърнат в центъра на разпространение на заразата, но не и в огнище, тъй като децата по принцип боледуват много леко или асимптомно.”, смята пулмологът.

„Съвсем наскоро открих сайт, направен от българин, който използва данни на Единната информационна система, но представени като графики. Те са разделени в различни групи, такава например е тази за смъртността.

От тези графики става ясно какво се случва – смъртността в болници се увеличава, но тази от открити случаи намалява. Това показва, че в болници влизат по-тежки случаи. По-голяма част от хората се лекуват в домашни условия успешно”, обясни по темата пулмологът.

Коронавирусът влияе върху сърцето

Статистиката сочи, че от началото на годината има по-малко инфаркти в коронакризата спрямо първата половина на 2019-та. Това отчита Националният център по обществено здрави и анализи.

Тази година в болниците има със 709 по-малко случая на остър инфаркт на миокарда. В сравнение с миналата година броят на починалите от тази диагноза е значително по-малък - 84.

„Статистика като тази се наблюдава не само у нас, а по целия свят. Първите държави, които я отбелязаха бяха Китай и Италия, като най-засегнати от коронавируса.

В Италия наскоро имаше проучване, където за първите 40 дни на епидемията случаите на инфаркт са с 40% по-малко. Такъв бе и процентът в Англия.”.

Това заяви кардиологът д-р Павел Николов. Той добави, че има и друга интересна статистика от Италия – пациентите със сърдечни проблеми, регистрирани извън болнични заведения, са били с почти 60% повече.