Нова акция на КАТ. Причината за нея е ръстът в броя на катастрофите през август.

Във всяка област ще се следи за различни видове нарушения, с които е известна тя. Където има много хванати без винетки – ще се следи за винетки, а където има прекалена концентрация на ПТП-та, ще се следи за дистанция и нетрезвени водачи.

Във всяка област ще се следи за различни нарушения, основен приоритет ще бъдат най-честите причини, довели до тежки инциденти в последните седмици.

От началото на месеца са станали близо 600 инцидента. Загинали са 47 души. 723-ма са били ранени. Сред ранените е и 2-годишно дете.

Злополуките във Варна

Шофьор е загинал при катастрофа на пътя Варна-Добрич. Инцидентът е станал около 15:20 ч. на около 2 км. от село Любен Каравелово.

45-годишен шофьор се е блъснал в крайпътно дърво, съобщават от ОДМВР-Варна. Извършен е оглед директно на мястото на инцидента и е образувано досъдебно производство.

Малко по-рано по пътя Варна – Девня е станала друга катастрофа, след която петима души са откарани в болница. Сред тях е и 2-годишно дете.

Инцидентът е станал около 13:45 ч., на разклона за село Езерово.

Същността на втория инцидент

По първоначални данни, товарен автомобил е предприел завой на ляво, при което е отнето предимството на кола, движеща се в посока Варна. Пострадали са 57-годишният водач на лекия автомобил и спътниците му - дете на 2 години и жена на 50 г.

Пострадали са и 52-годишният шофьор на товарния автомобил, както и 32-годишният му спътник. Извършен е оглед, образувано е досъдебно производство.

Шофьор със 7 глоби заради техническа грешка

Лек автомобил беше засечен от българската тол система като ремарке без да има съответните документи за такова. Собственикът му Николай Иванов установява, че има натрупани цели седем нарушения.

„Глобите са за това, че моят автомобил се движи като ремарке. Докато веднъж се връщах от Варна, екипи на БГТОЛ от всички окръзи ме преследваха, аз им обяснявах и така си губехме времето.”, каза Иванов.

Документът за закупена винетка е издаден от място за бързи плащания, а служителка на гише е oформила данните за електронния стикер.

„Издадена е с номера на автомобила, по талона, пише К.3”, каза още той.

За да спрат неволите на шофьора, той си купува и втора винетка със собствени средства. От тол системата върнали парите на Николай Иванов, след като на случая се дава гласност.

Глобите на мъжа остават неопростени, обаче. От АПИ излязоха с позиция, в която се заявява, че шофьорите трябва да бъдат изключително внимателни, когато закупуват винетка.