„Увеличаването на миграционния натиск се дължи както на подходящите метеорологични условия през лятото, така и на облекчаването на COVID мерките”.

Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков при изслушването му в парламента по настояване на ГЕРБ-СДС.

Министърът увери, че контролът по границите ни не е занижен, просто работата на хората, осигуряващи охраната и сигурността, се е увеличила значително. Родните власти са поискали помощ от турските си колеги, за да се осигури по-гладка комуникация с всички турски граждани, които преминават през страната ни, каза още Рашков.

Статистиката сочи, че от началото на годината до 27 юли 17621 души са опитали да влязат у нас нелегално. Повечето са спрени още на границите. Общо 590 са задържаните във вътрешността на България.

Рашков поясни и какви противоепидемични мерки се взимат в центровете за настаняване на мигранти у нас: задължителна 14-дневна карантина, медицински скрийнинг, засилена дезинфекция.

„Казах му на Слави Трифонов през медиите преди 20 дни: аз на тези реформатори съм им сърбал попарата. Ще го оставят по средата на реката”.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с привърженици на партията.

Той коментира и сутрешните изказвания на членове на ИТН

„Сутринта, като го слушах Тошко Йорданов от трибуната, изпаднах в паника. Не знам как ще се сдобрят.

Той каза, че техният министър е мошеник. Утре как ще излезе и ще каже, че вече не е?", коментира още Борисов.

„Цялата им борба е за министерски постове, пари и власт. Нищо друго не ги интересува.

И някаква госпожа с 5,01% казала, че трябвало да се пазят далеч от дългата ръка на ГЕРБ и ДПС. Ние искаме да сме на хиляди километри, не на една ръка разстояние. Не искам дори "Добър ден" да ми казват, да не ни забъркват.

"Разбирам неудобството на Стефан Янев и това, че излезе от задния вход на НС сутринта. Три упрека чух към ГЕРБ – че сме давали 50 лв. на пенсионерите, че сме правили магистрали на север и че сме подпомагали бизнеса."

Каква е съдбата на ББР

Борисов допълни:

Тези упреци всъщност са реклама за нас. Само че първото, което се опитаха да направят, е да се хвърлят върху ББР.

Банката е в цветущо състояние. Слави защо се отказа от банката?

Защото не могат да я откраднат! Има 1,3 млрд. лева и, който ще я купува, трябва да извади повече. Сега битката е как ще я източат, след като не могат да я откраднат. Как ще стане? С поставени фирми?”, допълни лидерът на ГЕРБ.

„Това, което говорихме преди няколко дни, сега го чухме в парламента. Хората видяха - вече не може да излиза Христо Иванов и да лъже, че не са за постове.", каза още Борисов.

И допълни, че ни чака тежка зима, особено ако отново отидем на избори.

„Най-виновен е Румен Радев и ще видите още през следващите дни как се прикриват неща.", заключи лидерът на ГЕРБ.