Румен Радев връчва мандата на ИТН. Това ще стане днес в 17.00 ч., обяви държавният глава от Плевен.

„България е изправена пред предизвикателства, които изискват час по-скоро да имаме редовно правителство. Време е българите да узнаят кой е кандидатът за министър-председател и какви са истинските намерения на победителите в изборите.

Затова ще връча проучвателния мандат на партия „Има такъв народ“ днес в 17.00 ч. Оттам нататък действаме по процедура.“, каза президентът.

Министърът на културата с открито мнение

Трима министри са определили колекцията от културни ценности на бизнесмена Васил Божков като легална, а Спецпрокуратурата смята, че е извън закона. Това коментира министърът на културата Велислав Минеков по време на онлайн рубриката на служебния кабинет „Властта говори! Открито”.

„Защо Спецпрокуратурата не ги попита тези 3 министри дали са нарушили закона?” попита Минеков.

Той обясни, че Министерството на културата е отправило писмено искане до Специализираната прокуратура културните ценности от колекцията да бъдат съхранявани на сигурни места, така че да бъдат защитени. Според министър Минеков това може да се случи дори в сейфове на БНБ.

„Според мен имат голяма стойност. Събирани са обекти, които представляват ценност и на световния пазар. Доколкото са оригинални, не знам дали са оригинални, трябва да се извърши идентификация от Спецпрокуратурата”, каза Минеков.

„Трябва да се разбере и как са попаднали в колекцията, а никой не се е заинтересувал”.

Защо се стигна до агресия в Шумен

Размяна на юмруци в общинския съвет в Шумен! Поводът за напрежението между общинарите станаха парите за скаутския клуб в града. Сблъсъкът беше запечатан в клип и разпространен в интернет.

„Всичко започна преди 3 години, когато кметът и един друг вече бивш общински съветник опитаха да дискредитират скаутския клуб. Три години се изрекоха много неистини. Вчера се опвтаряше много пъти тази неистина – че скаутския клуб е ощетил общинския съвет и че аз съм го ощетил”, заяви Добромир Драев.

По думите на Драев колегата му в общината Красимир Костов твърдял, че за скаутския клуб са дадени 100,000 лева за ремонт, а такъв не бил направен.

„Този център не е получавал отникъде общински средства. Всичко е направено с доброволен труд”, заяви Драев.

„Това поведение започна не с мен, а с кмета. Не очаквах, че ще бъда ударен. Когато ти свършат аргументите, да ги вкарваш насила”, отговори Костов.