Бившият кмет на Лондон и министър на външните работи Борис Джонсън ще бъде новият министър-председател на Великобритания, след като постигна убедителна победа над основния си конкурент Джереми Хънт за поста лидер на британската Консервативна партия, информира британският вестник The Guardian.

Джонсън, който от край време не крие амбицията си да застане на премиерския пост, спечели 66% от гласовете (92 153) срещу 34%-те гласували за опонента му Хънт (46 656). Общата избирателна активност сред 159 320-те члена на Консервативната партия бе 87.4%.

С характерния за него безгрижен начин на говорене, Борис Джонсън изнесе реч сред победата си, посочвайки че дори някои от неговите последователи могат „да се зачудят какво точно са направили“.

Той изтъкна, че партията на Торите (метонимия на Консервативната партия) е демонстрирала исторически, че може да „управлява противоречивите инстинкти на човешкото сърце“ – като например това да си собственик на дом и в същото време да помагаш на най-нуждаещите се в обществото.

„Днес, в този ключов момент от нашата история, ние отново трябва да съгласуваме два благородни инстинкта – между дълбокото желание за приятелство, свободна търговия, взаимна подкрепа, обща отбрана и защита между Великобритания и Европейските (ни) партньори и същевременното ни желание за демократично самоуправление в тази държава“, изтъкна Джонсън.

Той също така припомни на своята аудитория от министри и партийни членове мантрата на кампанията си: „Осъществяване на Брекзит, обединяване на страната и победа над Джереми Корбин“.

Джонсън вдъхна увереност, че „ще осъществя Брекзит до 31 октомври“ с „изцяло нов дух и устременост“.

Не закъсня и международната реакция на победата на Борис Джонсън, а един от първите поздравили го беше американският президент Доналд Тръмп, който в профила си в социалната мрежа „Туитър“ написа, че Джонсън „Ще бъде страхотен!“.

Другите европейски и световни лидери също не пропуснаха да поздравят новия консервативен лидер за изборната му победа, като сред тях проличаха имената на новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, сегашният заемащ този пост Жан-Клод Юнкер, френският президент Еманюел Макрон, както и бившият колега на Джонсън, външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф.