Болницата в Каварна – застрашена от фалит. За това сигнализират за пореден път от Общината в града.

Причината е лошото финансово състояние на лечебното заведение и натрупаните задължения от близо 700 хил. лв. местната власт обвинява за това бившият управител на болницата и настоящ депутат от БСП Десислав Тасков, който отрече да е виновен за състоянието на лечебното заведение.

Вече обаче е направен одитен доклад, който показва как са били разходвани средствата. Въпреки, че служителите на болницата в Каварна са започнали да получават заплатите си, финансовото състояние на лечебното заведение остава критично.

„В момента болницата не е в клинична смърт, но категорично не е и извън опасност. По времето на управлението на д-р Тасков липсва всякаква и адекватна организация и ред по отношение на разходваните средства в бюджета”, казва председателят на ОС Каварна Йордан Стоянов.

Местната власт изказва притесненията си

Кметът на Каварна Елена Балтаджиева разказва, че преди управлението на д-р Тасков задълженията на лечебното заведение са били около 136 хил. лева. „Когато той идва те достигат до 435 хил. лева. Само за няколко години загубите на МБАЛ Каварна възлизат на 678,338 лева.

Според направения одит са установени и още нарушения. „Д-р Тасков е подписал около 142 договора еднолично, без подпис на счетоводител, което си е напълно в нарушение на закона за финансовото управление и контрол”, допълва Балтаджиева.

От пресцентъра на парламентарната група на БСП отказат да застанат пред нашата камера. В позицията си, обаче определят нападките срещу тях като клевети и са категоричен, че ще потърсят правата си в съда. От общината в Каварна обаче също са категорични.

„Одиторският доклад много добре доказва, че по времето на управлението на д-р Тасков задълженията на болницата нарастват с 300 %”, добавя Стоянов.

Настоящият управител на болницата все пак изрази оптимизъм. „Мисля си, че ще се справим. Ще бъде много трудно и ще отнеме много време, но ще се случи”, казва д-р Християн Зафиров.

Oдитният доклад е вече е представен на прокуратурата, а персоналът на болницата все още се надява лечебното заведение да не бъде закрито.

Болницата в Бургас получава дарение

Животоспасяваща апаратура за пациенти в критично състояние получи като дарение болницата в Бургас. Новите придобивки ще подпомогнат значително лекарите в лечението на пациенти в критично състояние.

Модерната апаратура е за продължителна филтрация на кръвта, като подпомага и лечението на COVID-19. Предназначена е за единственото отделение по реанимация в Югоизточна България.

„Апаратът има възможности да чисти токсините в кръвта, които са натрупани при неработещи бъбреци. Има място при пациентите, които са на интензивно лечение, които са с многоорганна недостатъчност”, заяви д-р Антон Григоров, началник на ОАИЛ, УМБАЛ-Бургас.