Тръгват засилени проверки на Агенцията по храните след системни оплаквания на родители в социалните мрежи за качеството и количеството на предлаганите в училищата закуски. Инспекциите бяха наложени преди дни от прокуратурата.

От началото на годината контролните органи, занимаващи се с безопасността, проверяват спазват ли се изискванията в учебните заведения в страната. Проверени са над 200 училища, а установените несъответствия са минимални в сравнение с проверените учебни заведения, което е все пак някакво успокоение.

Всеки продукт, който влиза в менюто на децата от дадена детска градина в столицата, минава през строг контрол. Още при доставката, преди изобщо да влезе в кухнята.

При какви мерки за безопасност се приготвя обяда на децата. Менюто в един от дните включва супа, салата от зеле и печена риба – наглед добре подбрана, питателна и полезна храна.

Ястията на всички групи се приготвят на място, а достъпът на външни лица е силно ограничен, разказва главният готвач в детската градина Надя Серафимова.

„В кухненски блок влизат само кухненските работници – друг не се допуска. Храната се слага на масичка, от където се сервира”, разказва тя. Преди да се заемат със закуската и обяда, всички готвачи преминават през медицински контрол от дежурната сестра.

„Не се допускат деца и персонал със завишена температура и с грипоподобни симптоми. Следи се за чистотата на работното облекло, следи за хигиената на помещенията, за хигиената на плодовете и на продуктите, дали се спазва дезинфекцията”, обясни медицинската сестра Галина Петрова.

Как се готви за малки деца

Към всеки продукт в обяда екипът на Надя Серафимова подхожда строго индивидуално. Според въведените в кухнята правила.

Най-дълга е подготовката при плодовете и зеленчуците, тъй като те не минават термична обработка. Подготовката на месото също минава през различни етапи.

„Имаме 2 сектора в стола – съответно, когато приключи първата – вече влиза третата. И така има достатъчно време за почистване и дезинфекция.

В 11.45 ч. е първата група и последните приключват в 14.15 ч. Влизат от лявата страна, взимат си храната, заобикалят от другата страна като си оставят таблите и излизат.”, обясни Симеон Ангелов – зам.-директор на 119 СОУ.

Защо от Агенцията по храните влизат в детските градини

Спазват ли се изобщо мерките за безопасност? За това се следи най-вече от Агенцията.

От началото на пандемията изискванията при приготвянето и доставката на храни за деца и ученици са сериозно затегнати. Контролът започва от кухните, в които се приготвя храната, и достига до самите училища.

Първите проверки не откриват сериозни нарушения, но към някои от доставчиците са изпратени конкретни индивидуални предписания.

„Когато става дума за кетъринг – препоръчително е да се използват съдове и прибори за еднократна употреба, за да може да се гарантира една по-добра проследимост на доставките.

Въпреки, че няма доказателства, че храната може да бъде източник за пренасяне, съветваме, когато става въпрос за непакетирани храни или пресни плодове и зеленчуци, те да бъдат много добре измивани при консумация.”, обясни д-р Татяна Николова от „Контрол на храните” към БАБХ.