„Епидемията продължава и според мен има опасност отново да бъдат въведени по-строги мерки. За радост, засега имаме отделни огнища и мерките, които се взимат от Министерство на здравеопазването, са съвсем коректни.

В тази динамика е много трудно да се направи алгоритъм как да се ограничи заразата.”, сподели имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов в сутрешния новинарски блок.

Според него, има реална опасност от въвеждането на строги мерки, но засега няма нужда да се въвеждат.

Той сподели, че е твърд привърженик на носенето на маски, защото към момента, според него, това е единственото средство за борба с епидемията, а и са единственото нещо, което спасява света от тотален катарзис с болестта. Акад. Петрунов е на мнение, че епидемиологичната обстановка в страната ще стане по-сложна с идването на сезонния грип.

„Ако продължим да не спазваме тези елементарни мерки, нещата няма да отидат на добре. Въпросът за колективния имунитет е сред основните.

В момента той се проучва, но не дава оптимизъм, тъй като се оказа, че изключително нисък процент хора развиват антитела. Колективният имунитет се създава бавно, но се предполага, че когато стане 50%, епидемията ще затихне.”, смята още той.

Акад. Петрунов коментира и състоянието на американския президент Доналд Тръмп и неговото лечение. Схемата, по която държавният глава се лекува от коронавирус, включва „Ремдисивир”, „Дексаметазон” – кортикостероид, включен в почти всички протоколи за лечение, както и експериментално лечение с моноклонални антитела.

„Това са антитела, които са разработени към отделните антигени на вируса. Те са специфично разработени в лабораторни условия.

Тези антитела са революция в медицината и днес се използват в различни направления на медицината. Последните 5-6 месеца се опитаха да разработят тези антитела към антигените на коронавируса.”, поясни още имунологът.

Какви превенции да изпълняваме

Той препоръча да пием повече вода с лимони - в цитруса се съдържат витамин C и D, както и мелатонин, които са адски полезни за здравето особено в такъв момент.

Доналд Тръмп и лечението му от коронавирус

Здравето на американския президент Доналд Тръмп "продължи да се подобрява". Президентът на една от най-великите нации на света се лекува в болница, намираща се близо до Вашингтон за COVID-19, заявиха лекарите му през вчерашния ден, разкривайки, че той може да бъде изписан още в понеделник.

Медицинският му екип заяви, че нивата на кислород са паднали два пъти за кратко през последните дни и той се лекува със специални стероиди, но те дадоха доста оптимистична оценка на здравето и перспективите на президента, който е на 74 години.

"Откакто говорихме за последно, президентът продължи да се подобрява. Както при всяко заболяване, в хода му има чести възходи и спадове.", каза лекарят на Тръмп Шон Конли.