Приключи продължителното разследване на катастрофата, при която загина известният журналист Милен Цветков. Трагичният инцидент стана в средата на карантината - на 19 април.

Какво доказват експертизите до днес и каква евентуална присъда може да получи дрогираният шофьор, който блъсна журналиста – пред медиите коментира адвокат Менко Менков, защитаваш страната на семейството на Цветков.

„Това, което мога да кажа, като нещо ново, след последните четири месеца от разследването са приключилите две експертизи. Едната е комплексната – автотехническа и съдебномедицинска.

Тя показва, че обвиняемият се е движил със скорост около 99 км/ч. От нея става ясно още, че няма никакви признаци за опити за спиране на автомобила. Липсва обективна находка за спирачен път”, обясни още защитникът.

„Интересното в психолого-психиатричната експертиза е, че в нея се казва, че обвиняемият е бил вменяем и може да отговаря за постъпките си в този момент, въпреки че е бил под влиянието на три вида наркотични вещества. Те са способствали вниманието му да бъде разконцентрирано и да допусне грешка при управлението.

Но не грешка в правния смисъл на думата, а подценяване на възможностите си, след като е знаел, че е употребил тези наркотични вещества.”, посочи още Менков.

Още интересни факти около случая

Той допълни още, че в началото позицията на защитата е била, че не е доказано, че обвиненият е управлявал автомобила.

„Това, обаче категорично е доказано. Освен всичко друго в обясненията си той не отрича да е шофирал. Има и реални отпечатъци.”, съобщи адвокатът.

Какъв е размерът на престъплението

Менков посочи още, че тезата на държавното обвинение, която ще подкрепи,е че обвиняемият е извършил престъпление в условията на евентуален умисъл.

„Той е допускал причиняването на тези тежки вредоносни резултати и се е поставил сам в това положение, употребявайки тези три наркотични вещества. Шофьорът отрича употребата им, но по делото са събрани обективни данни, включително и извадки от чатове, от които става ясно, че е запознат с начина на употреба на различните видове наркотични вещества и действието им върху психиката.”, информира още защитникът.

Менков допълни, че е много трудно за доказване откъде шофьорът се е сдобил с наркотичните вещества.

„Когато липсва съдействието и волята на самия участник в този процес, няма как да се каже. Дали някой е дилър или подал еднократно – са различни понятия.”, категоричен беше адвокатът.

„Обвиненият твърди, че е взимал хранителни добавки и в някоя от тях са се съдържали подобни вещества. Това е теза на защитата, която той изразява с обясненията си.

Обективните находки след извършването на деянието и експертизите, обаче доказват наличието на три наркотични вещества.”, допълни защитникът.

Менков информира, че обвиняемият в момента е в ареста и не е пуснат под домашен арест. Максималната присъда по обвинението, ако бъде доказано такова, е от 10 до 20 години лишаване от свобода, както и лишаване от право за управление на МПС завинаги.