Запалителни боеприпаси с бял фосфор бяха изстреляни вчера от руските сили по безлюдна местност в Часов Яр, град в непосредствена близост до Бахмут в Източна Украйна, констатираха журналисти от "Франс прес".

Два снаряда са били изстреляни с петминутен интервал около 16:45 ч. (14:45 по Гринуич) в посока към път, който минава през южните покрайнини на Часов Яр и води към Бахмут, където тече най-продължителното и кръвопролитно сражение от началото на руското нашествие.

Свистенето на снарядите е било последвано всеки път от експлозии на боеприпасите, разпръскващи малки горящи топчета бял фосфор. Те са подпалили растителността от двете страни на пътя, като пожарът е обхванал площ с размерите на футболен терен.

Залогът на войната: На карта е съществуването на Русия като държава

АФП не успя да установи дали обстрелът е бил срещу позиции или лагер на войските на Киев, но край един от пътищата в опожарената зона бе паркирана зелена камионетка с бял кръст – емблема, използвана от украинската армия.

Най-близките къщи се намират на около 200 метра от външния периметър на пострадалата територия. Фосфорните боеприпаси представляват запалително оръжие, чието използване срещу граждански лица е забранено, но не и срещу военни цели, както предвижда конвенция, подписана през 1980 г. в Женева.

Киев е обвинявал Москва, че ги е използвала неведнъж от началото на инвазията си в Украйна, по-специално срещу гражданско население, което руската армия категорично отрича.

Сваленият американски дрон над Крим

Действията на руските пилоти са били контролирани от ръководството на Русия. Това смята военният експерт Илия Налбантов. Той коментира свалянето на американския безпилотен самолет над Черно море.

„Явно е имало нещо в  Крим, което те не са искали в момента да бъде разбирано. Пилотите са получили задача този дрон да бъде неутрализиран по всякакъв начин”, коментира Налбантов.

Той обясни, че в зависимост от апаратурата, тези дронове могат да изпълняват широк спектър от  задачи.

„Това  е разузнавателна мисия, която е изпълнявала разузнаване за територията на Крим и целия полуостров”, смята военният експерт.

„И двете страни в момента са твърде внимателни в риториката”, коментира още той.

„Явно по сензорите върху дрона, американската страна е разбирала за намесата”, смята Налбантов.

„Тези дронове  летят системно около акваторията на Крим. Но явно този път дронът е оставен самостоятелно да изпълняват задача, защото обикновено се придружават от прикриващи изтребители, за да се предотвратят инциденти. Явно руската страна е оставена да си прави каквото си иска с дрона. Няма съмнение, че руснаците са действали агресивно и са търсили провокация.”, смята Налбантов.