Нужни са отговори от ЦИК на редица въпроси относно видеонаблюдението по време на изборите на 2-ри април, за да стане ясна организацията на изборния процес. Такова мнение изрази бившият член на Обществения съвет на ЦИК и изборен наблюдател.

“ЦИК трябва да даде отговор дали трябва да снимаме цялата бюлетина, или част от нея. А как да разберем дали бюлетината е действителен глас, ако показваме само кръстчето? Час по-скоро да се направи демонстрация и да се огласят правилата.”, заяви Стоилов.

Той попита и на базата на какви анализи държавата прави тези инвестиции за видеонаблюдение, предвид факта, че вече има похарчени близо 100 млн. лв за машини.

“Ние нямаме анализ на какво се дължи това, че нашите протоколи са сбъркани и поправяни - на дизайна на протокола, на неграмотния член на СИК или друго.

За да се похарчат 60 млн. лв за машини, за да се избегнат тези неща, някой трябваше да направи една социологически значима извадка.”, допълни той.

“Това е една щуротия, наложена заради градските партии, които нямат структури по места Това е една излюзия, че някой ще може да гледа какво става.”, категоричен е той.

Колко време ще продължи изборният ден

Цветан Цеков от Националната браншова камара „Плодове и зеленчуци”, председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов, председателят на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци инж.

Стойчо Кировски председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров и председателят на сдружение

„Обединени български животновъди” Бойко Синапов дискутираха трябва ли да има таван за надценките на основни храни.

Според Зоров подобно решение би имало ефект върху цените. „Потребителите ще усетят намаление при всички положения. Виждате с каква надценки се работи в момента.”, заяви той.

На обратното мнение е инж. Кировски.

„Няма да има ефект от една такава мярка. Търговските вериги имат алгоритъм за определяне на цената, на която продават продуктите си. Той не е български, внесен е от Германия.

Там нещата са толкова добре обмислени и регулирани, че едва ли ще се стигне до подобно споразумение. Ако стане задължение, чуждите доставчици ще притиснат нашите.”, поясни инж. Кировски.

Другата важна тема - обмислят таван за надценките на основни продукти

„Всяко влияене на свободен пазар е погрешно. Цените на дребно растат и генерират големи печалби, когато има малка конкуренция. Виждаме, че държавата не се справя добре в условия на свободна икономика.”, смята Ивайло Гълъбов.

„Изключително важно е , че държавата се събуди и започна да влиза в своите функции. Дали мярката е правилна или не – ще покаже времето.”, коментира Цеков.