Израел прием плаза предложен от Джо Байдън за прекратяване на военните действия в Газа. Това беше потвърдено от съветник на израелския президент за спиране на военните действия между Хамас и Израел на територията на Ивицата Газа. Въпреки това израелският премиер Банямин Нетаняху определи предложението на американския президент Байдън за несъвършено и добави, че има да се свърши още много работа по него.

Съветника на Нетаняху коментира, че предложението от страна на САЩ не е добра сделка за Израел, но Тел Авив ще се съгласи, за да могат да бъдат освободени заложниците.

Джо Байдън, който първоначално подкрепяше действията на Израел срещу терористичната групировка Хамас, но след това публично порица действията на израелската армия за големия брой жертви, представи тристепенен план за прекарване на военните действия.

Какво представлява плана предложен от американския президент

Според този план първата фаза на примирието ще бъде в продължение на шест седмици. През нея част от заложниците взети от Хамас трябва да бъдат върнати. В плана е заложено нарастване на хуманитарната помощ, която се изпраща до Ивицата Газа на приемане на 60 камиона дневно. След това двете страни в конфликта ще трябва да преговарят за безсрочно прекратяване на военните действия, което ще бъде втора фаза от примирието.

Последният етап от плана включва поетапно възстановяване на територията на Ивицата Газа, за което ще са нужни десетилетия.

Хамас са положително настроени за примирието

От страна на Хамас също искат прекратяване на огъня. Терористичната групировка посрещна предложението за тристепенен план на Байдън с положителни нагласи. Очаква се ако то бъде прието и от двете страни да последва спиране на военните действия в Ивицата Газа, изтегляне на израелската армия от територията и връщане на взетите от Хамас за заложници израелски граждани.

От ислямската групировка нямат намерение да отстъпят пред армията на Израел. Хамас ще освободи взетите заложници само ако се стигне до окончателно спиране на войната. 

За сега няма официално изявление за приемането на плана за примирие предложен от Байдън. Междувременно все повече се засилва натиска върху Израел. На 24 май Международният съд на ООН нареди на Тел Авив да спре мащабната офанзива срещу Рафах.

В същото време Израел остава решен да осъществи кампанията си за ликвидиране на Хамас. Вече няколко пъти опитите на САЩ да се реализира предложен план за примирие се провалят.

Предложеното примирие стана причина за сътресения в управляващата коалиция. Някои крайнодесни представители на правителството заплашиха с оттегляне, ако бъде приета сделка, която щади терористичната групировка.