Доналд Тръмп стана първият осъден бивш президент на САЩ. Съдът призна за виновен бизнесменът и бивш президент на САЩ по делото с порно звездата Сторми Даниълс. Съдебното жури в Ню Йорк призна вината на Тръмп по всички 34 обвинения срещу него.

Обвиненията са за фалшифициране на бизнес документи от първа степен, които са свързани с плащания направени към порно актрисата Сторми Даниълс. Плащанията описани в тези документи са направени към актрисата с цел купуване на нейното мълчание за предполагаемите и срещи с бившия президент.

Доналд Тръмп е предприел действия за фалшифициране на тези документи с цел да прикрие плащанията. Това се е случило преди Тръмп да бъде избран за президент през 2016 година. Решението на съдебните заседатели, което посочва Тръмп за виновен, не му пречи да се кандидатира отново.

Как протече процеса

Процесът продължи два дни, през които 12-членно жури обсъжда дали да признае Доналд Тръмп за виновен по обвиненията във фалшифициране на документи. Повдигнати бяха 34 обвинения към бившия президент на САЩ и за всяка присъда се изисква единодушие.

След двудневно обсъждане, съдията от върховния съд в Ню Йорк попита съдебните заседатели дали намират Доналд Тръмп за виновен по всички 34 обвинения. Отговорът на съдебните заседатели е положителен, което направи Тръмп първият бивш президент на щатите, който е осъждан.

След произнасяне на присъдата за виновен, екипът на бизнесмена заяви, че иска цялото жури да бъде анкетирано, което означава, че членовете на журито трябва да обявят присъдата си независимо един от друг. Съдията обяви датата 11 юли за произнасяне на присъдата.

Пред пресата и медиите Тръмп обяви решението на журито като фалшифицирано и направено от администрацията на текущия президент Джо Байдън. Бившият президент на САЩ се закани, че ще продължи да се бори и че ще спечели. Той настоява, че е невинен.

Бившият адвокат на Тръмп, Майкъл Коен призна вината си за извършването на финансови нарушения по време на предизборната кампания през ноември 2016 година. Той призна за предоставянето на 130 000 долара на порноактрисата, за да запази мълчание за секскуалния си контакт с Доналд Тръмп.

Порно звездата Сторми Даниълс твърди, че е преспала с Доналд Тръмп по време на голф турнир на езерото Тахо през 2006 година.

Осъдителната присъда на Доналд Тръмп доказва няма да промени съществено динамиката на изборите на 5 ноември. Организатори на предизборната кампания на Байдън са категорични, че присъдата ще повлияе на вота на гласоподавателите.