Бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс е получил призовка от специалния прокурор, разследващ бившия президент Доналд Тръмп. Телевизията не уточнява за какво е била връчена призовката.

Пенс е получил призовка от специалния прокурор Джак Смит, който ръководи разследването за опитите на бившия президент Тръмп и привържениците му да анулират резултатите от изборите през 2020 г., предаде Асошиейтед прес, като се позова на добре информиран източник.

Тръмп: Сега танкове, а после ядрени оръжия

Призовката на Пенс като част от разследването на специалния прокурор е била връчена през последните няколко дни, допълва източникът, пожелал да запази анонимност поради чувствителното естество на темата.

Вероятността бившият вицепрезидент на САЩ да свидетелства срещу своя бивш ръководител в криминално разследване се появи в момент, когато Пенс обмисля дали да издигне кандидатурата си срещу Тръмп за президентските избори през 2024 г.

Двамата се отчуждиха един от друг откакто тълпа от привърженици на Тръмп щурмува Капитолия на 6 януари 2021 г. в опит да бъде анулирана загубата му от президента демократ Джо Байдън, отбелязва Асошиейтед прес.

Поредна серия от руски удари по цели в Украйна. През изминалата нощ няколко пъти е бил обстрелван втория по големина град в страната - Харков, съобщават местните власти. Засега няма данни за жертви или ранени, но е прекъснато електрозахранването в някои части на града.

По темата: Три европейски страни изпращат още танкове в Украйна

През това време Русия обстрелва Харков и Запорожие. Кметът на Харков Игор Терехов по-рано каза, че е имало руски обстрел около 4:00 часа сутринта, който може да причини прекъсване на електрозахранването, отоплението и водоснабдяването в някои части на града.

Най-малко 17 руски ракети са ударили в рамките на около един час тази сутрин и град Запорожие в Югоизточна Украйна. Ударите са били насочени срещу енергийната инфраструктура.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон каза, че не изключва изпращането на бойни самолети в Украйна в даден момент, но на този етап това не е приоритет.

„В никакъв случай не могат да бъдат доставени бойни самолети през следващите седмици, защото има време за обучение, доставка и тренировки за самолети, които не са познати на украинските пилоти.

По никакъв начин не го изключвам, но това не отговаря на сегашните нужди. От друга страна е ясно, че трябва да засилим доставките на артилерийски елементи, познати на украинските войници, които могат да позволят сухопътни настъпления или оказване на съпротива”, коментира той.