Севернокорейският лидер Ким Чен Ун ръководи голям военен парад с демонстрации на рекорден брой ядрени и междуконтинентални балистични ракети, съобщиха държавните медии, включително и това, което според анализатори вероятно е нова междуконтинентална балистична ракета(МБР) с твърдо гориво.

Парадът по случай 75-ата годишнина от основаването на въоръжените сили на страната включва фойерверки, военни оркестри и униформени войници, маршируващи в унисон, за да изпишат "2,8" и "75", съобщи официалната Корейска централна информационна агенция.

Облечен в черното палто, предпочитано от неговия дядо и лидер-основател на Северна Корея Ким Ир Сен, Ким присъства на парада на 8 февруари заедно със съпругата си Ри Сол Чу и дъщеря си Чу Ае, показват снимки на държавните медии.

Какво се вижда на снимките от парада

Снимките показаха, че висшият лидер стои заобиколен от висшите си генерали на централния площад "Ким Ир Сен" в Пхенян и отдава чест, докато покрай него дефилират войници и ракетни части.

Показаните оръжия включваха най-малко 10 от най-големите МБР „Hwasong-17“, както и превозни средства, очевидно предназначени за пренасяне на МБР с твърдо гориво, съобщи сеулският специализиран сайт NK News.

Северна Корея отдавна се стреми да разработи междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво, което би спомогнало за по-трудното откриване и унищожаване на нейните ядрени оръжия.

Когато МБР се появи на площада, това предизвика радостни възгласи от страна на зрителите, заявиха от KCNA, като добавиха, че на парада е присъствало и "тактическо ядрено оперативно звено".

Северна Корея организира военни паради, за да отбележи важни празници и събития, които се следят отблизо от наблюдателите за информация относно напредъка на затворения режим по отношение на забранените балистични и ядрени оръжия.

Парадът демонстрира "най-големия потенциал на страната за ядрена атака", заявиха от KCNA.

Търговски сателитни снимки, направени от Maxar Technologies в 22:05 ч. (13:05 по Гринуич) в сряда вечерта, показват голямо севернокорейско знаме и хиляди хора, събрани на площад "Ким Ир Сен".

Парадът се провежда, след като Северна Корея обеща да разшири и засили военните учения, за да гарантира готовността си за война, след като през годината извърши рекорден брой оръжейни изпитания, включително изстреля най-модерната си междуконтинентална балистична ракета.

Откриха изчезналия български гражданин

Намерено е тялото на издирвания български гражданин в град Искендерун. А все още се издирва българка в Антакия, района на Хатай. Това обявиха за NOVA от външното ни министерство.

29-годишната жена е с двойно гражданство. Тя и 7-месечното й бебе са в неизвестност след разрушителните земетресения.

Броят на загиналите след опустошителните земетресения, които удариха Турция и Сирия вече надмина 15,000 души.

Продължава търсенето на оцелели под рухналите сгради. Трудна остава ситуацията в Сирия, където голяма част от засегнатите от земетресението територии са под контрола на бунтовници.

Турският президент Ердоган обеща спасителните работи да продължат, докато "под развалините не остане никой". Хиляди хора са се подслонили в колите си или палатки, тъй като се страхуват или им е забранено да се върнат по домовете си.