След мисията „Ток за Украйна“, когато за седмица бяха събрани над половин милион лева за 118 генератора, доброволците в България, начело с издателя Манол Пейков - с нова кампания.

Само за ден български граждани, включили се в кампанията, успяха да съберат четвърт милион лева за пострадалите в южната ни съседка. А очакванията на организаторите са днес сумата да достигне 500,000 лв.

Даренията са изцяло от български граждани, които живеят както у нас, така и в чужбина, каза Пейков. Със събраните средства ще бъде закупено най-необходимото за бедстващите хора в Турция и Сирия.

Освен средства по дарителскат сметка, три импровизирани пункта в София и един в Пловдив събират всякакви помощи в подкрепа на пострадалите от земетресението райони в Турция. Това, което предимно се събира са палатки, олекотени завивки, одеяла, дрехи и храни.

Първите микробуси, натоварени с най-необходимото вече пристигнаха в Одрин.

Трагедията в Турция и Сирия продължава да взима жертви

“Дрехите трябва да са добре опаковани, почистени, по възможност нови. Събираме още дюшеци, палатки, храни”, обясни още Пейков.

Няколко буса с помощи вече са отпътували за Турция. “Имаме информация, че има зелен коридор в Турция.”, каза още той.

Даренията ще бъдат доставени на пунктове в Одрин и Истанбул, а оттам ще бъдат разпределени в най-засегнатите райони. Посредством помощта на чужди фирми, помощи ще бъдат пренесени към Сирия.

Красива история за младо семейство от Сараево и сирийско момиченце

Младо семейство от Сараево поиска да осинови момиченцето, което се роди под разрушена от земетресението сграда в Сирия и за което съобщиха световните медии, информират сараевски медии.

Семейството влязло в контакт с редакцията на вестника с молба за помощ да осиновят детенцето. Майката почина и единственият оцелял член на семейството е това бебе.

"Молим да ни помогнете да стигнем до това дете и да му дадем безкрайна обич и утеха. Публикувайте това, за да се знае, че в Сараево има двама млади хора, които сега нямат свои деца и които биха искали да осиновят това бебе и да му дадат цялата любов на света.", каза разплакана младата жевна.

В Сирия като последица от разрушителното земетресение до момента са загинали най-малко 1,800 души, а в Турция – над 4,500. Голям брой сгради и жилищни обекти бяха сринати до основи.