Техниката, която България притежава и е изпратила в Турция, е по европейски стандарт, обясни Красимир Димитров, директор на дирекция „Аварийна помощ и превенция” към Столичната община.

По думите му страната ни разполага с уреди за търсене и спасяване с камери, къртачи, флексове и модерно добро осветление.

Трагедията в Турция тепърва разкрива мащабите си

„Бързо се мобилизирахме, благодарение на обаждането и бързата координация на президента Румен Радев и г-жа Фандъкова, която ни нареди до 2 часа и половина да мобилизираме екип за търсене и спасяване, който да тръгне към Летище София”, каза още Димитров.

От екипа му тръгват 15 души, които се оказват и първите пристигнали на терен спасители от държава в Европейския съюз. След нас дошли и екипи от Румъния и Унгария.

Директорът на „Аварийна помощ и превенция” към Столичната община обясни, че организацията в Турция вече е добра и изрази надежда да бъдат намерени възможно най-много оцелели. България е изпратила и автомобили за издирване.

„Два автомобила високо проходими – единият е алпийски автомобил с алпийско оборудване за търсене и спасяване с алпийски методи. Вторият автомобил е аварийно-спасителен с цялата техника и едно ремарке, което ни е в готовност при земетресения с цялата техника налична. То е на тип контейнер.”, поясни Димитров.

Как протичат операциите по претърсванията

Той обясни как точно протича претърсването.

„Първата крачка – това, което няма да видите по репортажите, е да се изчисти изцяло периметърът от хора, изключване на всички мобилни телефони и всичко, което има звук, и започва претърсването само с уреди за търсене под развалини и камери.

Започва активно и след това масивно претърсване един до друг, за да се чуе дали има звук от някъде. Тези уреди, които търсят хората, са чувствителни.

Те търсят сърдечна дейност, дишане. След това вече като се открие, се слага едно флагче, че има място, където се чуват звуци или че има хора, и тогава вече започват действията по откопаване и вдигане на елементите безопасно, така че да се извадят пострадалите.”

От другата страна – пародията по българските пътища

Два фиша за едно и също – извършване на служебни задължения от страна на линейка, включила своите буркани и сирени. Спешният автомобил бил заснет от камера на КАТ на път за пациент в критично състояние.

Първият фиш е за 600 лева. Той е паднал в съда, но на негово място пристигнал нов, с различен номер. Оказва се, че собствениците на специализирания автомобил са се вкарали в административен капан, но по невнимание.

На 2 октомври 2020 г. Георги Георгиев кара линейката с близо 100 км/ч, при разрешени 50. Той обаче бърза за адрес в Смолян. Камера край село Хвойна го снима и пристига фиш за 600 лева. Георгиев обжалва и фишът е отменен. След година и половина получава за втори път фиш, този път на негово име.