„Да признаеш суверенитета на една територия и да пратиш свои войски там, на практика това е инвазия”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” бившият външен министър и настоящ посланик на България в Турция Надежда Нейнски.

Светът е в схватка с Русия след решението й да признае независимостта на отцепилите се от Украйна Донецка и Луганска народни републики. Много държави наложиха санкции срещу висши чиновници на руската държава. Анализатори прогнозират, че руският президент може да стигне отвъд Донецк и Луганск и да свали правителството в Киев.

„Путин всъщност сблъска международния правов ред”, смята Надежда Нейнски. По думите й Русия ще изпадне в много дълбока изолация. Санкциите, допълва бившият външен министър, които светът предвижда, ще бъдат болезнени.

„Москва дълго време играе с газовата карта и с това, че е изключително голям доставчик на природен газ. Тази игра обаче е много хазартна, с много неизвестни и смятам, че няма да доведе до добър край за Русия”, допълни Нейнски.

Америка избягва Русия

Американският държавен секретар Антъни Блинкън отмени срещата си с руския външен министър в Женева, която беше насрочена за по-късно тази седмица.

Той повтори казаното от Джо Байдън, че решението на Владимир Путин да признае независимостта на двете отцепили се републики е нарушение на международното право. По думите му разполагането на руски войници там представлява началото на инвазия. Блинкън все пак посочи, че запазва надежда за мирно преодоляване на кризата чрез дипломация.

„Миналата седмица се съгласих да се срещна с руския външен министър Сергей Лавров тази седмица на 24 февруари, за да обсъдим опасенията на страната ни за европейската сигурност, но само ако Русия не нахлуе в Украйна."

Причините за избягването

"Сега, когато виждаме, че инвазията започва и Русия ясно изрази цялостното си отхвърляне на дипломацията, няма смисъл от провеждането на срещата. Ще продължим координирано със съюзниците и партньорите ни въз основа на действията на Русия и фактите на място.

Няма да позволим на Русия да претендира, че води дипломация, като в същото време ускорява своя поход по пътя на конфликта и войната”, каза още Блинкън.